18/12/2024 - 6:32
Més

    Aielo de Malferit presenta més de mig mier d’al·legacions contra el projece fotovoltaic en Cairent

    La presentació, davant la Conselleria d’Economia, de més de mig miler al·legacions al projecte de la central solar fotovoltaica Montesa III a Aielo de Malferit és la mostra evident de la preocupació i gran rebuig social que ha causat en la localitat la possible ubicació d’aquesta planta contra la qual, recordem, es van recollir en el seu moment 1.500 signatures en contra, entregades a l’ajuntament per al seu trasllat a Conselleria.

    Des de l’Associació per a la Defensa del Territori i Medi Ambient d’Aielo de Malferit, nascuda de la plataforma Salvem Cairent, es mostren molt agraïts pel suport social rebut en les al·legacions a un macro projecte que contempla instal·lar 86.190 panells solars, amb una potència total de 49,99 MWp i una línia d’alta tensió de 6.485,82 metres, bona part col·locats en la zona de Cairent i que aplanarien el que coneixem com la Serra Grossa.

    A la gran quantitat d’al·legacions individuals cal sumar les de l’associació nascuda de la plataforma Salvem Cairent, així com les del propi Ajuntament de Aielo i de col·lectius veïnals i socials, com a l’Associació Veïnal d’Aielo de Malferit i la Societat de Caçadors El Brúfol.

    Lídia Esplugues, presidenta de l’Associació per a la Defensa del Territori i Medi Ambient d’Aielo de Malferit, ha volgut “agrair la implicació dels ciutadans i col·lectius davant una qüestió tan important que condicionaria el futur del poble i les conseqüències del qual, per al medi ambient, serien irreversibles”.
    Així mateix manifesta que, després de la campanya d’al·legacions, “continua la línia de col·laboració amb l’ajuntament de Aielo, quant a la modificació del PGOU aprovada en ple, amb l’objectiu de frenar aquest o qualsevol altre macro projecte invasiu de plaques que puga destruir el medi ambient en el terme municipal “.

    Des de Salvem Cairent esperen que la Conselleria atenga el més de mig miler d’al·legacions i evite que, per interessos econòmics de grans empreses, es destruïsca aquesta zona de gran valor en la localitat, utilitzada quotidianament des de temps ancestrals fins ara, formant part de la idiosincràsia, la tradició i els costums dels seus habitants, sent l’únic lloc de trobada amb la naturalesa majorment utilitzat pels veïns d’Aielo de Malferit.

    LES AL·LEGACIONS

    Les al·legacions de l’Associació nascuda de la plataforma Salvem Cairent es concentren en 12 apartats referits a temes tècnics i urbanístics com la incompatibilitat urbanística de l’actuació; la invalidesa del seu informe de compatibilitat; la fragmentació del projecte i la seua nul·litat de ple dret.

    També al·leguen l’incompliment de criteris per a la implantació d’aquestes centrals, atenent el DL 14/2020, ja que segons el projecte s’ocupa sòl no urbanitzable protegit o afectat per figures de protecció mediambiental, d’elevat valor natural, forestal i paisatgístic, cursos d’aigua i zones inundables; de valor agrícola, arqueològic-històric, ecològic (patrimoni faunístic i vegetal).

    Les al·legacions argumenten que es tracta d’una actuació a realitzar sobre terrenys forestals que van ser afectats per incendis en 1993 i 1994, per la qual cosa no poden classificar-se o reclassificar-se com a sòl urbà o urbanitzable fins transcorreguts 30 anys.

    Així mateix se cita el principi de precaució de les autoritats davant la possibilitat de risc per a la salut pública, tant per les línies d’alta tensió com pels elements químics contaminants de les plaques i els residus que generen.

    Els detalls sobre l’impacte en la zona i les dades que desarmen la teoria de la falsa creació de llocs de treball donen pas a l’últim apartat de les al·legacions; el rebuig de la població d’Aielo de Malferit a la MORT de Cairent. L’ocupació de la central és de 65 hectàrees (650,000 m²) sobre un sòl no urbanitzable protegit de 810.093 m². És a dir, la macro planta devastaria el 81% del terreny de Cairent.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Nico Calabuig (Compromís) demana una sessió urgent per defensar l’ensenyament en valencià

    El grup municipal Compromís per Ontinyent ha sol·licitat la convocatòria urgent d’una sessió extraordinària del Consell Escolar Municipal per...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -