Un multitudinari pregó a càrrec de Sergio Pomar obria en la vesprada d’aquest divendres “Ontinyent Medieval”, el renovat mercat medieval organitzat per l’Ajuntament d’Ontinyent, la Diputació de València i la Societat de Festers.
L’obertura del mercat, que també incloïa una cercavila inaugural, actuacions musicals i representacions, estava presidida per l’alcalde d’Ontinyent i President de la Diputació, Jorge Rodríguez, qui animava als habitants de les comarques veïnes “a acompanyar-nos en estos dies del Mig Any Fester i descobrir un casc històric d’Ontinyent com mai l’han vist”.
El mercat medieval, que compta amb 140 llocs de venda procedents de tota Espanya, i més de 50 activitats d’animació, i que acull també la I Mostra de Moros i Cristians amb productes per a esta festa, era presentat en una treballada intervenció pel pregoner Sergio Pomar. El fester de la comparsa Abencerrajes feia en primer lloc un breu repàs històric per l’origen dels mercats a Europa per passar a recordar la seua infància a l’ontinyentí carrer del Delme, el que li donava peu a enllaçar amb algunes anècdotes, com la de l’arribada del fluïd elèctric a la ciutat.
Pomar, professional del sector de l’energia, aprofitava en aquest punt per fer una reflexió sobre el mercat energètic, a la qual comparava l’ús de l’energia en l’edat mitjana i als moments actuals, per construir una intel·ligent crítica al funcionament dels mercats energètics, i “a aquells que controlen quin ús fem de l’energia que la natura ens ofereix gratuïtament”, desitjant “que més prompte que tard, impere el trellat i puguem utilitzar en benefici de tots les energies renovables que des de fa tants segles ha sigut font de riquesa i asseguren el nostre futur des de la sostenibilitat energètica”.
Sergio Pomar tornava després a la memòria històrica del persones i llocs del poble per a finalment fer una crida a gaudir dels atractius que oferirà el mercat durant aquest cap de setmana: tallers, gastronomia, demostracions d’oficis, jocs i atraccions infantils, exhibicions de falconeria, balls i lluites medievals, teatres, malabars, exposicions d’armes i elements de tortura, contacontes, rutes guiades o un campament medieval, entre d’altres.
A més a més el mercat dóna cabuda a la I Mostra de Moros i Cristians de la localitat, una mostra d’articles i complements Moros i Cristians on els pobles veïns que també celebren estes festes podran trobar tot allò que necessiten per a les seues activitats.
Jorge Rodríguez, que felicitava els regidors de Turisme (Sayo Gandía) i Serveis Municipals (Manuel Cuesta) per la seua tasca als preparatius d’aquesta cita, destacava que “hi ha molta gent que no coneix el casc antic o fa temps que no passa per ací. Estem segurs que si ho fan aquest cap de setmana es sorprendran de tot allò que té que oferir-los d’un espai tan important com el nostre centre històric”, concloïa l’alcalde d’Ontinyent.