Encara que es va inaugurar novament en desembre de 2014, el Museu Etnològic de la Vall d’Albaida, a Benissoda, és tot un desconegut. Este matí, però, ha rebut la visita d’un amant de les tradicions valencianes com és Pep Gimeno “Botifarra” que s’ha mostrat impressionat per les peces que guarda: «És una joia i una consciència que la Vall d’Albaida tinga amagat un tresor així». Es tracta de 522 peces de cuina, de llavar, de batre, de pastors o d’esquiladors que, si bé es poden visitar prèvia sol·licitud a l’Ajuntament de Benissoda, «des de la Mancomunitat volem posar en valor i donar-ho a conèixer perquè no serveix de res comptar amb una col·lecció d’objectes del nostre passat tan completa sinó són fàcilment visitables», ha assenyalat el conseller de Cultura Fede Vidal.
El museu s’organitza en 6 àmbits:
El territori viscut. Al voltant d’un mercat, símbol de les relacions socials i econòmiques, es presenten les activitats més característiques: la ramaderia, el transport, les comunicacions i el comerç de la neu.
Temps de festa. Temps de treball. Una gran imatge d’un carrer mostra gran part de l’univers festiu de la Vall d’Albaida. Es tracta la diferent concepció del temps entre les societats de base agrària, lligades als cicles naturals, i les de tipus industrial, regides per un temps mecànic i racionalitzat.
Mans i màquines. Es mostren les activitats relacionades amb la transformació de les matèries primeres per a produir els objectes utilitzats en la vida quotidiana.
Menjar i beure. Selecció de les activitats artesanals de transformació de productes agropecuaris.
L’aigua: el líquid vital. La presència de dos elements fixos –el pou i el banc-, permet tractar el tema de l’aigua en l’àmbit domèstic, exposant un ric conjunt de recipients ceràmics de la col·lecció del museu.
El passat del Museu. La mostra també pretén ser un homenatge als treballs previs realitzats per persones que van arreplegar objectes i van muntar les primeres mostres. Anys més tard un equip de professionals va dissenyar una exposició basada en criteris més innovadors i radicals.