El fotògraf ontinyentí Pedro Galisteo (www.pedrogalisteo.es) ha sigut reconegut amb el segon premi als Premis Internacions de Fotografia 2016 en la categoria de Tradicions i Cultura, per un reportatge fotogràfic sobre les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, “Christian Reconquest – Moors and Christians celebrations”. Aquest treball fotogràfic, reconegut a escala internacional, suposa una empenta més en la visibilització exterior de la festa morocristiana d’Ontinyent i un pas endavant en la carrera del fotògraf ontinyentí.
Galisteo ha explicat, en una entrevista amb Televisió Digital d’Ontinyent, que el seu objectiu amb aquest treball ha sigut mostrar i documentar els Moros i Cristians des de dins, “intentant mostrar un punt de vista més a prop del que és la vida del fester en la setmana de festes. No només mostrar els actes, sinó buscar eixe punt de vista de com viuen, de com es relacionen entre ells”. El treball, que compta amb més de 40 imatges, va ser fotografiat durant les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent de l’any 2015, en concret el la Comparsa Cides, que ostentava el càrrec d’Ambaixada.
Segons apuntava Galisteo, la construcció general del reportatge, com també la història de la desfilada dels Cides, tractava sobre la Reconquesta del Cid. El fotògraf, al llarg del reportatge, va anar immortalitzant els moments que li suggerien les diferents fases d’un procés com aquest, amb situacions com l’acomiadament dels familiars, la participació en la batalla o les seues conseqüències. Açò ho va aconseguir no sols amb la desfilada de l’Entrada, sinó amb el dia a dia dins la comparsa durant la setmana gran de Festes.
Pel que fa al treball premiat, consta de 5 imatges, el màxim que podien presentar-se, i totes elles estan fetes en blanc i negre, ja que, segons Galisteo, buscava “llevar importància als detalls de color, i sobretot prioritzar la gent, les persones, que és el que més m’agrada, intentar traure eixe punt que transmeten les persones”. (Enllaç al Reportatge de Pedro Galisteo: http://www.photoawards.com/winner/zoom.php?eid=8-121476-16&count=0)
El fotògraf ha volgut agrair l’hospitalitat amb què els Cides el van tractar i ha assenyalat que, tot i no haver eixit mai a festes, “em vaig sentir fester per una setmana”. Galisteo també ha expressat el seu desig d’organitzar una exposició a Ontinyent amb les fotografies, per tal que puguen ser compartides i la gent gaudisca d’elles.
Pel que fa a la presència de Galisteo en els Premis Internacions de Fotografia, no és la primera vegada que participa, ja que ha estat present diverses vegades i ha obtingut tres mencions d’honor. La primera d’elles la va aconseguir en 2014, en la categoria de Notícies generals per un reportatge, relacionat amb els xiquets amb càncer de l’hospital de Toledo, que havien perdut les seues ajudes per la crisi econòmica. Posteriorment, l’any passat va aconseguir dues noves mencions, una per un reportatge, també en la categoria de Notícies generals, sobre xiquets amb distròfia muscular, i altra, en la categoria de Tradicions i cultura, sobre les Falles, on també va voler apropar-se a l’ambient de complicitat i intimitat de la festa, a través d’un casal de Benimaclet (València).
Galisteo, amb aquest reportatge sobre les Falles, va fer el primer pas d’un projecte major amb el qual volia documentar les diferents festes valencianes des de dins i que l’ha portat, amb el seu treball sobre Moros i Cristians, al segon lloc del podi internacional. El fotògraf també ha sigut reconegut recentment al Concurs Internacional de Fotografia SUN Silk Road University Network PHOCOS 2016 de la Ruta de la Seda, on ha obtingut, junt amb la Universitat de València, el primer premi.