Canviar un endoll, fer companyia a una persona major o anar a fer la compra són alguns dels potencials serveis que podran intercanviar els usuaris del nou “Banc de Temps” d’Ontinyent. Es tracta d’un servei municipal sense ànim de lucre, plantejat com a eina de participació ciutadana, que es posa en marxa en col·laboració amb l’Agrupació Municipal de Voluntariat Social.
Una iniciativa que el regidor coordinador de l’àrea de Política per a les Persones, Jaime Peris, destacava que “té un alt valor com a element potenciador de les relacions socials i la interacció entre diferents col·lectius, cultures i generacions. Tothom té una habilitat que compartir i ensenya, i amb el Banc de Temps pot rebre altra a canvi sense diners pel mig, ni tan sols serveis professionals, sinó solidaris, que a més pot ajudar als ciutadans a sentir-se actius i valorats dins de la seua comunitat”, assenyalava.
L’intercanvi de temps està dirigit principalment a oferir i sol·licitar servicis d’atenció a persones i tasques de l’àmbit privat, tendents a resoldre necessitats puntuals de la vida diària, mai configurades ni assimilades a relacions de treball, excloent-se per tant totes les activitats que, desenrotllades de mode continuat, es configuren com a tasques que puguen ser objecte de contractació laboral.
La seu del Banc de Temps es situa a les Depèndencies de Serveis Socials Generals (antic ajuntament) a la Plaça Major, no 1, des d’on la pròpia Agrupació Municipal de Voluntaris Socials atendrà als usuaris i a tots aquells veïns que estiguen interessats a sumarse. Tots ells hauran de ser majors d’edat i estar empadronats a Ontinyent, efectuant-se els intercanvis al terme municipal. Entitats sense ànim de lucre i inscrites en el registre municipal d’associacions també podran formar part del Banc de Temps.
La inscripció és gratuïta i constarà d’una preinscripció, en la que es facilitaran les dades personals de contacte, així com una primera aproximació al tipus de servicis que pot oferir i demandar, una entrevista personal i la inscripció oficial, últim pas del procés que inclourà la firma d’una Voluntat de Participació. la varietat de serveis es va a determinar en funció del nombre de socis i d’activitats a intercanviar.
Jaime Peris feia una crida a la ciutadania a sumar-se a la iniciativa, apuntant que “aquell veí o veïna que tinga temps pot compartir-lo, col·laborar amb altres i traure un benefici. Són moltes les activitats amb que es pot ajudar i rebre ajuda d’altres”, concloïa.