L’Ajuntament d’Ontinyent està intensificant els esforços per reduir la despesa de 12.000 euros anuals que ve generant a l’erari públic l’incompliment ciutadà de l’ordenança de recollida de fem. A tal efecte, les regidories de Sostenibilitat i Neteja han posat en marxa la campanya “Ontinyent, Ciutat Neta”, i des del consistori s’ha advertit que l’incompliment de l’ordenança, amb accions com deixar el fem fora dels poals o fer un mal ús dels contenidors, comporta sancions de 60 a 601 euros.
La regidora de Sostenibilitat, Patrícia Folgueras, recordava que mantenir els carrers d’Ontinyent nets “és una obligació de tots els veïns i veïnes”, i que, dipositar el fem en llocs i hores adequades pot evitar la despesa de 1.000 euros mensuals a l’Ajuntament, “que són diners de totes i tots i que podriem gastar en altres accions”.
Al marc de “Ontinyent, Ciutat Neta”, el consistori, en col·laboració amb l’empresa RECISA, està procedint al repartiment de vàries desenes de contenidors de fem de 250 litres cadascú entre les comunitats de veïns. Esta campanya ha inclòs també el repartiment de fullets informatius i una acció d’informació directa als comerços a través d’un agent dinamitzador. Els contenidors lliurats disposen de rodes per facilitar la seua col·locació així com retirada, a més es troben identificats amb la finca a la qual pertanyen.
“Ontinyent: Ciutat Neta” posa l’accent en el servei de recollida porta a porta amb una sèrie d’avisos i suggeriments per fer de la ciutat un espai lliure de brutícia. Folgueras apuntava que “tothom ha de saber que els poals amb les bosses de fem s’han de traure al carrer entre les 20:30 i les 22:30h. Mai es deuen traure sense poal al carrer, tant això com deixar el fem a les papereres públiques o àrees d’aportació del reciclatge està totalment prohibit i és sancionable”, recordava. Des de la campanya s’apunta també que els dissabtes i vespres de festa no hi ha servei de recollida de fem.
Entre les conseqüències tant higièniques com per a la salut que comporta deixar les bosses de fem al sòl es troba l’aparició de rates o la degradació dels espais públics “coses que es poden evitar si tots i totes fiquem de la nostra part i ajudem a mantenir Ontinyent net, un xicotet gest que pot suposar un gran canvi per a la ciutat”, incidia Folgueras.