22/11/2024 - 0:47
Més

    Ontinyent activa un Pla Municipal per evitar l’expansió del mosquit tigre

    “A hores d’ara el mosquit tigre no és un problema greu, però anem a actuar per evitar que puga ser-ho”. Amb aquest plantejament preventiu l’Ajuntament d’Ontinyent va a posar en marxa diverses accions incloses a un Pla  Municipal de Vigilància i Control d’aquest insecte, que es posarà en marxa entre els mesos de juny a octubre.

    Els regidors de Sanitat (Matilde Francés), Sostenibilitat (Patrícia Folgueras),  i Parcs i Jardins i Aigües (Manuel Cuesta) s’han coordinat per posar en marxa aquest Pla davant les advertències de la Conselleria de Sanitat de l’expansió a la Comunitat Valenciana del mosquit tigre, espècie exòtica originaria del sud-est asiàtic i potencial transmissora de diverses malalties infeccioses.

    Matilde Francés explicava que “l’aparició del mosquit tigre a la península, no és nova, ja que des de 2004 s’han detectat exemplars, però hem d’actuar per evitar la seua expansió, ja que té capacitat potencial per transmetre malalties com el zika, la chikungunya o el dengue”, assenyalava.

    Patrícia Folgueras apuntava que “un aspecte d’importància és que entre el  60-80% dels vivers larvaris de l’espècie en ambients urbans se situen en àrees privades, de manera que la participació de la ciutadania resulta vital. Per això anem a encetar una campanya en la que comptem amb el suport de la Diputació de València, i que inclou el repartiment de díptics i l’organització de xerrades informatives”, avançava.

    Amb estes accions, es demanarà a la ciutadania que col·labore aplicant una sèrie de mesures, entre les quals estan evitar l’ús de recipients que puguen acumular aigua estancada; mantenir els nivells de clors adequats en piscines, basses i estanys; protegir els pous i aljubs amb malles mosquiteres; vigilar el reg per goteig; renovar cada 2 o 3 dies l’aigua dels abeuradors dels animals i tirar aigua en els albellons, almenys una vegada a la setmana.

    A més a més, l’Ajuntament també actuarà per realitzar accions correctives i preventives. El regidor Manuel Cuesta destacava que “la Diputació de València ha posat en marxa un important pla de lluita contra aquest insecte, però els municipis també hem d’actuar activament, perquè açò és feina de totes i tots”, manifestava.

    En aquest sentit, el Pla Municipal impulsat des del consistori ontinyentí inclourà accions de vigilància i control com la instal·lació de trampes en jardins i parcs públics amb control setmanal, i la prospecció d’imbornals i xarxa de sanejament, o el control del rec en vies públiques i jardins per evitar l’acumulació d’aigua estancada. Quan es detecte el mosquit tigre en les trampes o prospeccions, es procedirà a realitzar un tractament larvicida setmanal en eixa zona en un radi aproximat de 200 metres, amb productes autoritzats biorracionals o biològics segons les condicions del punt a tractar. A més a més, es coordinarà els serveis municipals per establir pautes d’actuació davant l’insecte.

    Patrícia Folgueras incidia en què  “com que el mosquit tigre necessita molt poca quantitat d’aigua per criar, la col·laboració ciutadana no és ja fonamental, és imprescindible. L’Ajuntament va a informar a la ciutadania i a aplicar totes les mesures que estan a la seua mà, però no servirà de res si els veïns i veïnes no actuen al seu dia a dia. Ontinyent es construeix entre totes i tots, i evitar la proliferació d’aquest insecte és una responsabilitat que compartim i que no deguem obviar”, concloïa la regidora.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    L’associació d’hostelers d’Ontinyent renova la seua imatge amb la marca “Ah!”.

    L’associació d’hostelers d’Ontinyent, AHVAL, ha donat a conèixer la seua nova imatge corporativa amb el llançament de la marca...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -