L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava aquest dijous al fòrum estatal “Greencities i S-Moving” que “la seducció i no la imposició” és el camí a seguir per fomentar les polítiques de mobilitat entre la ciutadania. Així ho apuntava el primer edil en una ponència a la qual participava en aquest fòrum que te lloc esta setmana al Palau de Fires i Congressos de Màlaga, i on participen alcaldes, professionals, tècnics i empreses de 70 ciutats d’Espanya. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, qui va asistir en la jornada inaugural de dimecres a un encontre d’alcaldes, intervenia aquest dijous com a ponent convidat a la taula “Mobility as a Service, multimodalidad y micromovilidad”.
A la taula, on també participaven representants de grans empreses vinculades a serveis de transport i mobilitat, Jorge Rodríguez explicava que al cas d’Ontinyent “ha estat clau seduir a la ciutadania en lloc d’imposar. Vam obrir a la participació ciutadana el Pla de Mobilitat i després hem predicat amb l’exemple, amb accions com la potenciació del transport públic en bus, millorant-lo i fent-lo gratuït, o posant en marxa el primer servei integral de prèstec de bicicletes elèctriques de la Comunitat Valenciana, ambdúes mesures amb una gran resposta i acceptació ciutadana”, assenyalava.
El primer edil ontinyentí apuntava que els problemes per a aplicar polítiques de mobilitat sostenible a les ciutats mitjanes “sovint vénen del finançament i del desconeixement de les possibilitats que brinda la tecnologia”, i que els dos grans reptes són “la lentitud de les administracions i l’habitual resistència enfront dels canvis”. Front açò, “està havent un canvi de mentalitat, especialment en la gent jove, ja hi ha consciència dels hàbits que contaminen. La pandèmia, paradoxalment, ha sigut d’ajuda, perquè ha posat en valor la necessitat d’espais públics, i que els carrers no siguen patrimoni dels cotxes”.
Per a l’alcalde d’Ontinyent “una nova mentalitat és important per a fer front als canvis que vénen”, un nou context davant del qual es declarava optimista, “perquè confie en les generacions presents i futures, en la millora de la tecnologia i en la modernització de l’administració, per a entre tots i totes anar canviant el model de mobilitat”. Un camí que cal caminar “perquè el futur serà sostenible o no serà”, i que “és millor des de la seducció que des de la imposició, per a entre totes i tots anar canviat el model de mobilitat”. Un camí on, tal com apuntava el propi Jorge Rodríguez en la jornada inaugural, “és necessària també una major regulació nacional, ja que tot i que hi haja ordenances municipals, un marc legal comú ben definit és necessari”, concloïa.