El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha participat aquest dijous en la inauguració de l’exposició ‘Les ciutats del músic’ en el Real Conservatori Superior de Música de Madrid, on podrà visitar-se fins al pròxim 12 de desembre i que arreplega la història i la producció musical de José Melchor Gomis, un dels músics valencians més universals.
En paraules de Jorge Rodríguez, “tenim l’obligació de ser transmissors de la nostra història i la nostra cultura a les noves generacions”. El president de la Diputació i alcalde d’Ontinyent, que va declarar a través de l’Ajuntament de la capital de la Vall d’Albaida el ‘Any Gomis’ amb un ventall d’activitats entorn de la figura del músic valencià, ha considerat que el 225 aniversari de Gomis és “una oportunitat única per a recuperar la seua memòria, posar-la en valor i donar a conèixer les seues obres a tota la població, des dels xiquets fins als majors”. El president de la Diputació ha estat acompanyat a Madrid pel comissari de la mostra, Ignasi Gironés, que ha coincidit amb Rodríguez a l’hora de reivindicar la figura de Gomis com la d’un dels artistes valencians més il·lustres, malgrat que el seu grau de coneixement no aconsegueix al d’alguns dels seus coetanis.
“El més important d’aquesta exposició és començar a descobrir a un músic valencià desconegut pel gran públic, capaç de compondre òperes que van competir amb les de Rossini a París a principis del segle XIX”, ha explicat Ignasi Gironés, que també ha destacat els himnes patriòtics i militars de Gomis, entre ells l’Himne de Riego que es va convertir en emblema nacional durant la Segona República.
Aquesta producció d’himnes patriòtics s’enquadra en els anys que José Melchor Gomis va passar a Madrid, on aterra ara l’exposició, després dels seus primers passos musicals a València. La inclinació política de l’autor acabaria portant-li a un exili a París i Londres, ciutats que podrien acollir en un futur la mostra. D’Ontinyent a Paris, passant per València, Madrid i Londres, ‘Les ciutats del músic’ consta d’una sèrie de panells expositius en els quals es descriu i escenifica la vida i la producció musical d’un valencià il·lustre al que li va ser concedida la Legió d’Honor francesa al final de la seua carrera.
La regidora d’Ontinyent encarregada de la coordinació de les activitats de “l’Any Gomis”, Sayo Gandia, també ha participat en la presentació de l’exposició a Madrid, al costat d’altres regidors, associacions locals, veïns, el cronista oficial del municipi i alumnes del Conservatori Professional de Música d’Ontinyent, que han interpretat en directe algunes peces de Gomis.
Sayo Gandia ha anunciat algunes de les activitats que el municipi ha programat per a tancar “l’Any Gomis”:” la primera serà un concert de l’orquestra Atrivm, a més de la difusió del conte que va a regalar-se als xiquets i xiquetes de primària que acudiran a una producció teatral en la que se’ls explicarà la vida de Gomis, un conte molt interessant escrit pel periodista Santiago Sanchis i il·lustrat per Vicent Beneyto, que mostra la vida del nostre artista més universal d’una manera accessible per als més menuts. Tot l’any d’activitats es tancarà el 16 de desembre amb una sèrie d’activitats en les que estem treballant i que presentarem en breu”, concloïa la regidora.
Font: Ajuntament d’Ontinyent