El senderisme triomfa a la Vall d’Albaida

0

La Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, amb la col·laboració dels municipis de la comarca, han organitzat, per quint any consecutiu, el programa de Senderisme a la Vall d’Albaida 2012. Aquesta iniciativa turística mediambiental té com a escenari les serres que envolten la comarca. L’objectiu principal del programa de senderisme es donar a conéixer els nombrosos recursos ecològics, naturals, botànics i patrimonials, així com els espais singulars i zones naturals protegides que rodegen la Vall. Mitjançant aquest projecte la Mancomunitat vol oferir un turisme natural, ecològic i sostenible.

Per al president de l’ entitat, Filiberto Tortosa,  “el programa de senderisme presenta un marc únic, una personalitat pròpia basada en la naturalesa, l’activitat física i l’oci”. Així mateix, ha indicat que “el caminar és una excel·lent forma de realitzar exercici i que a més a més, ofereix beneficis socials, culturals i econòmics”, ha afegit: “el senderisme propicia la cohesió social, redueix l’abandonament del medi rural, permet descobrir els recursos naturals i culturals d’un territori, i fins hi tot pot contribuir a l’economia de les zones rurals “.

De la mateixa manera s’ha pronunciat el conseller de Turisme i alcalde de Benigànim, Juan Puchades i ha afegit: “la creixent demanda social de pràctica d’activitats en contacte directe amb la natura constitueix un fet que ha de ser tingut en compte per les administracions públiques i en aquest sentit la Mancomunitat aposta pel turisme i pel senderisme com una oportunitat per al desenvolupament socioeconòmic de la nostra comarca “.

El passat dissabte 6 d’octubre va tindre lloc la ruta paisatgística de Benigànim. Uns 100 participants arribats de diversos punts de la nostra comarca i de poblacions veïnes van poder gaudir d’un recorregut de gran valor cultural, patrimonial i paisatgístic al terme municipal de Benigànim. La ruta es va iniciar des de l’ajuntament d’aquesta localitat fins arribar a l’ermita de Gràcia, parant per esmorzar a l’àrea recreativa del Carrascal. L’itinerari va finalitzar a l’Espai jove on el consistori va obsequiar amb un refrigeri a tots els assistents.

El passat diumenge 7 d’octubre, a les 9h del matí, més de 400 senderistes es van reunir a l’ajuntament d’Aielo de Malferit per fer la ruta per la senda de l’Ombria. En la ruta guiada es van visitar, entre altres llocs, la font de la Basa, la Caba, l’antiga mina d’Eliseo, la Barceloneta o el barranc de Juncar, on es va realitzar a més una solta d’aus a càrrec del grup de recuperació del Saler. L’ajuntament va oferir a tots els participants un refrigeri, beguda, cafè i herbero per esmorzar, així com una degustació de licors típics a la finalització el recorregut.

Dissabte 13 d’octubre: Agullent

Realitzarem la ruta de la Verge de la Llum – Cova Finestres. A les 9h del matí, des de la plaça de l’ajuntament d’Agullent eixirem en direcció a la Font Jordana. Continuarem cap a la Font Maciana, pujarem per la penya Alta camí d’Alfafara i pararem a l’ermita de la Verge de la Llum on esmorzarem. Seguirem el recorregut cap a la Font del Carbonell cap a la cova de les Finestres, on descansarem abans d’iniciar el camí de tornada a Agullent per la casa Bona. Finalitzarem la ruta a la Font Jordana on s’oferirà un refrigeri als participants. La longitud total és de 10 km i el temps aproximat és de 4 hores, presenta una dificultat mitjana.

Diumenge 14 d’octubre: Salem

Realitzarem la ruta per la senda dels nevaters de Salem a la Barcella (SL-CV 122). A les 9h del matí, des de l’ajuntament de Salem iniciarem la ruta fins l’alt de la Barcella, recorregut durant el qual podrem gaudir d’un conjunt de pous, caves i neveres ben obrades com la nevera del Castellet, la del Paller, la del Fonto, etc. Seguint per la font de la Barcella i el barranc de les Coves arribarem a la caseta del Sastre, on podrem gaudir de les magnífiques vistes de la Penya del Benicadell. Enllaçarem amb la pista forestal que puja fins l’alt de la Barcella, on trobarem les neveres del Paller i del Castellet, així com les restes de l’antic santuari ibèric i les del castell islàmic dels s. XII – XIII, als peus del qual trobem la nevera de la Barcella, punt final de la ruta abans de tornar al municipi de Salem. El recorregut té una longitud d’ 11 km i una durada aproximada de 4 hores i mitja, amb una dificultat mitja que convida a gaudir del magnífic entorn.

Publicitat