25/11/2024 - 17:58
Més

    Cicle de conferències sobre la Guerra Civil de l’IEVA

    Des de la victòria electoral del Front Popular en febrer de 1936 s’havia anat formant una conspiració militar amb col·laboració civil (falangistes, carlistes, social-catòlics) per a acabar amb el projecte reformista del govern de republicans d’esquerra, l’esquerra obrera i amb la democràcia. Una trama que també estava preparada per a actuar a Albaida i a Ontinyent. El 18 de juliol de 1936, la mobilització dels treballadors revolucionaris i la lleialtat d’un sector de l’exèrcit i de les forces de seguretat (Guardia Civil, Guàrdies d’Assalt, Carrabiners) van impedir el triomf absolut del colp d’estat. Començava d’aquesta manera una llarga guerra civil en què la Vall d’Albaida va romandre sempre a la reraguarda del territori dominat per la República.

    L’historiador Antonio Calzado enceta amb aquestes paraules el text publicat al nostre Calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia de 2013 que dedica l’apartat històric a la Guerra Civil a la Vall d’Albaida. Els fets dramàtics d’aquells anys, que han marcat generacions de valencians, però també els projectes, il·lusions, i els avanços socials estroncats amb la victòria de l’alçament militar, centraran el cicle de conferències que arranca aquesta mateixa semana amb la participació de la professora M. Carmen Agulló. La professora titular del Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Universitat de València parlarà sobre l’elevació del paper públic de les dones i el seu important paper a la reraguarda en la conferència “De súbdites a ciutadanes: l’accés a la modernitat de les dones en la II República (la Vall d’Albaida 1931-1939)”. Aquesta conferència inaugural del cicle será dissabte 11 de maig, a les 11.30 h, al Museu de Titelles d’Albaida. L’acte tindrà una segona part, amb una visita guiada a la cova del Vall, utilitzada durant el conflicte bèl·lic com a refugi.

    El programa de conferències s’allargarà fins al 5 de juliol, amb les dels professors Antonio Calzado (La Guerra Civil al País Valencià i la Vall d’Albaida) a Benigànim; Joan Josep Torró (L’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent i la sanitat en guerra) a Bocairent; Ferran Archilés (La identitat valenciana i el valencianisme polític durant la Guerra Civil) a Llutxent; Vicent Terol (Les cendres de la revolució: els arxius i les biblioteques de la Vall d’Albaida i la Guerra Civil) a la Pobla del Duc; i Agustí Ribera (El patrimoni material de la Guerra Civil a la Vall d’Albaida. Recurs turístic i cultural) a Ontinyent.

    Les conferències de Benigànim, Llutxent i la Pobla del Duc tindran, a més, activitats afegides. A Benigànim es complementarà amb un sopar basat en receptes de l’època, en col·laboració amb el col·lectiu El Ganxo. A Llutxent, el col·lectiu El Surar presentarà el monogràfic “La causa general de Llutxent” de M. Jesús Pérez Espí, de la col·lecció “El cau de la rabosa i guiarà una visita per la població. I a la Pobla del Duc aprofitarem per a fer una àmplia visita als refugis de guerra.

    Programa complet: http://ievablog.blogspot.com.es/2013/05/la-guerra-civil-la-vall-dalbaida-cicle.html

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    “L’extraordinari de la normalitat” de Carles Cerdà triomfa al Mondoc amb el Premi del Públic

    El curtmetratge documental "L’extraordinari de la normalitat", dirigit per Carles Cerdà, ha sigut guardonat amb el Premi del Públic...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -