Alcaldes locals reclamen la continuitat de la línia Xàtiva-Alcoi

0

Prestació obligatòria del servei fins al 31 de dessembre de 2015. Els diferents alcaldes es mostren a favor i reclamen la continuïtat d’aquesta línia de comunicació entre ambdues províncies. Demanen a Foment garanties de persistència més enllà de la finalització de 2015.

Els alcaldes de les localitats comunicades per la línia Xàtiva- Alcoi han acordat dirigirse al Ministeri de Foment amb la finalitat de recavar, per escrit i formalment, un compromís de continuïtat de la línia més enllà de finals d’aquest any. Amb aquest, ja són 31 anys d’inseguretat del funcionament de la línia. Ara Foment ha indicat que ha prorrogat la declaració del Consell de Ministres, que serà vàlida durant l’any en curs. Aquesta mesura allarga el servei operatiu durant només un any. De nou es queda a l’espera la futura decisió política per poder continuar conectant les comarques de la Costera, la Vall d’Albaida, El Comtat i l’Alcoià.

Antonio Francés, alcalde d’Alcoi va subratllar que “si la declaració original la va aprovar el Consell de Ministres, també tindria que haver avalat la pròrroga”. Aquesta situació suposa, per als diferents alcaldes, “una preocupació molt alta perquè la línia férria queda en el fil de la navalla, depenen de la lliure elecció del ministeri”. La primera acció consisteix en “sol.licitar a Foment un compromís, per escrit i formal, de la prórroga fins al 31 de desembre”, amb la intenció de tractar de aconseguir que es puga extendre més. “Ja hem patit prou i ens mereixem una solució”, segons Francés.

ANTECEDENTS

En l’any 2010 el Ministeri de Foment i la Generalitat van acordar la modernització de les vies, acord que no es va arribar a mateialitzar.

Dos anys després, el Consell de Ministres declarava com a obligatòria l’existència de la línia Xàtiva-Alcoi pel seu caràcter de servei públic, amb una duració d’aquesta determinació amb una vigència de dos anys. Actualment, el Ministeri de Foment ha prorrogat aquesta decisió de mantenir la línia de transport públic fins a la finalització de l’any actual.

FUTUR DE LA LÍNIA

Per la seua part, Jordi Martínez, diputat autonòmic del PSPV-PSOE, qui ha presentat una proposició en les Corts Valencianes per a evitar la reducció del servei ferroviari per a la línia València-Xàtiva-Alcoi, explica que “el determini d’un sol any és insuficient, si realment hi ha interés per mantenir i millorar la línia aquest terme hauria de ser major. D’aprovarse aquesta proposta, haguera significat el recolzament col.lectiu a la línia. Cada vegada donen més mostres que volen deixar-la morir”.

En juliol d’aquest any ja es va anunciar l’eventual privatització de la línia. De moment, continua la incertesa sobre la comunicació de la prestació del servei a més anys vista.

Publicitat