El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la compra de 9.700 tauletes amb connexió 4G que es distribuiran a través dels instituts de Secundària i Formació Professional a alumnat sense accés a les tecnologies d’informació i la comunicació (TIC) per a garantir la seva formació i evitar així l’exclusió digital de les famílies més desfavorides.
El president ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de la reunió per videoconferència mantinguda amb el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, per a aportar dades sobre aquesta mesura. La iniciativa ha estat desenvolupada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), dependent de la Conselleria d’Hisenda, en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, amb la finalitat de fer front a la situació excepcional generada per l’expansió de la COVID-19.
Ximo Puig ha destacat l'”esforç encomiable” realitzat per la DGTIC de la Conselleria d’Hisenda i per la Conselleria d’Educació per a posar en marxa aquesta solució, amb la participació de les empreses de telecomunicacions Telefònica i Huawei, a les quals ha agraït la disposició i col·laboració que han mostrat per a tirar endavant aquest projecte, que es veurà completat amb altres acords en els quals treballa la Generalitat.
El titular de la Generalitat ha explicat que l’adquisició d’aquest equipament informàtic, a la qual la Generalitat ha destinat dos milions d’euros, també busca donar facilitats de comunicació a pacients ingressats en els centres sanitaris. Així mateix, i a través de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, s’atendrà persones amb especials dificultats en l’àmbit de les tecnologies de la informació.
Així funcionarà el repartiment de tauletes
Ximo Puig ha explicat que les 9.700 tauletes, amb enllaç de dades 4G incorporat, seran distribuïdes entre l’alumnat de Secundària, Batxillerat i Formació Professional sense equips informàtics, atesa la capacitat de renda i la situació de cada família, la qual cosa “beneficiarà als sectors més desfavorits i amb menor accessibilitat a les TIC”.
Els equips es lliuraran en préstec durant el període que duri la crisi del coronavirus, i, en aquest temps, la Generalitat assumirà totes les despeses associades al trànsit de dades que es generi per l’ús dels terminals. A la finalització d’aquest, el material quedarà en els instituts perquè pugui continuar sent usat allí pels i les estudiants.
Els equips s’enviaran a casa de cada alumne o alumna directament, i seran les adreces dels centres educatius les que determinaran quins estudiants rebran aquest material de suport. Tindrà prioritat l’alumnat de Batxillerat i FP. Una vegada cobert aquest alumnat, si el centre compta amb dispositius, es repartiran entre l’alumnat d’ESO amb aquestes necessitats.
El nombre de tauletes que correspon a cada institut es determina en funció de les seves unitats educatives, a més d’un extra d’unitats per als centres l’índex socioeconòmic dels quals de l’alumnat sigui més baix. Això implica que un institut habitual amb 4 unitats per nivell educatiu rebrà unes 16 tauletes amb connexió integrada, i si és de nivell socioeconòmic baix, rebrà unes 25.
A més, la conselleria enviarà també altres 1.700 ordinadors portàtils per als equips directius de tots els centres educatius públics, perquè puguin comptar amb més mitjans per al seu treball a distància de coordinació amb el professorat dels seus centres educatius.
Es busca així reforçar la docència digital que es realitza a través del Pla MULAN, sigles que responen al Model Unificat Lectiu d’Activitats no Presencials, una plataforma que integra diferents portals per als diferents cursos i cicles formatius de totes les etapes escolars.