L’escàs rendiment acadèmic, l’abandonament escolar o la insignificant motivació dels estudiants han impulsat Juan Torres i Miquel Sanchis, dos professors d’Informàtica de l’IES L’Estació, a modificar el plantejament de les seus classes en els Cicles Formatius. Farts de resultats mediocres i d’una atenció poc personalitzada, aquest tàndem està treballant diàriament per aconseguir amb les noves metodologies educatives que l’alumnat arribe a ser el principal protagonista del procés d’ensenyament i aprenentatge.
Així és com ha nascut el seu Projecte de Gamificació, un pla que s’ha presentat aquest dimecres 26 al campus universitari d’Ontinyent i que, en resum, incorpora a l’aula les tècniques dels jocs , creant un ambient distés i de confiança on la imaginació cobra un paper fonamental. “Crec que hem de fer un esforç perquè cadascun dels nostres alumnes confie en el seu potencial”, manifesta Juan Torres. “És important que desperte la seua creativitat i iniciativa, i que es veja capaç d’enfrontar-se a qualsevol repte”, afegeix amb la il·lusió del que encara un nou repte.
Els dos docents, totalment preparats per canviar els models d’ensenyament i per anar aprenent d’experiències d’altres professors, s’han proposat ajudar, orientar i animar la resta del professorat de l’IES L’Estació perquè incorpore amb determinació aquestes noves ferramentes pedagògiques amb què es busca implantar un aprenentatge actiu i significatiu. “Si ens unim per treballar junts en projectes comuns, tenim la batalla guanyada”, suggereix Torres.
Des d’aquest projecte també es preveu la creació al centre d’una plataforma digital de gamificació de codi obert, que comptaria amb la col·laboració de “Gamifica tu aula”, una comunitat nacional de professors que s’ha proposat convertir les aules d’Espanya en un camp de joc. “La nostra intenció”, ens explica Juan Torres per concloure, “és establir en un futur un programa i una pàgina web que permeta dissenyar els teus jocs adaptats a la teua classe”.
Aquest és el segon projecte que naix a l’IES L’Estació. L’any passat, durant la I Setmana Pedagògica promoguda per l’Ajuntament d’Ontinyent, ja es va presentar la iniciativa teatral Les aus, d’Aristòfanes, dirigida pel professor recentment desaparegut Rafael López.
Font: IES l’Estació d’Ontinyent