El CEIP Martínez Valls es troba a l’equador del projecte “Pati Actiu”

0

En aquest curs, 2016-2017, la comunitat educativa del CEIP Martínez Valls enceta el projecte “Pati Actiu”. Amb l’objectiu de repensar i convertir el pati actual en un espai d’aprenentatge més a l’escola, un lloc que convide els xiquets i xiquetes a conviure de manera activa i creativa oferint-los diferents opcions de joc, atenent les seues necessitats i apropar-los a un espai natural en contacte amb la natura.

Aquest projecte de cocreació va començar amb la constitució de la comissió de pares, mares i mestres que van confeccionar l’esborrany del projecte i l´estan gestionant. Aquesta fase va concloure amb la presentació de l’esborrany a la resta de la comunitat educativa per a il·lusionar-la i involucrar-la en la tercera fase.

La tercera fase va consistir en la recollida de propostes i idees dels alumnes (dibuixos, escrits i gravacions de vídeo), de les famílies a través d’un formulari en línia i dels mestres i educadores amb propostes de millora. Una experiència molt enriquidora, ja que tota la comunitat ha aportat idees i ha donat el seu punt de vista. Després, tocava posar en ordre la informació que s’ha recollit per a convertir-la en material de treball i començar a obrir carpetes de somnis.

Per tal d’ajudar en aquest projecte, comptem amb l’assessorament d’uns experts en la matèria: Carme Cols i Pitu Fernández (https://elnousafareig.org/) qui, amb una llarga trajectòria en el món de l’educació, actualment treballen de manera voluntària ajudant escoles i entitats diverses en el procés de transformació dels patis en espais educatius.

Carme i Pitu estaran al CEIP Martínez Valls d´Ontinyent els primers dies de febrer per a compartir el seu temps amb els xiquets, amb els mestres i educadors i amb les famílies. Passejaran pel pati de l’escola, revisaran la feina feta i ens assessoraran sobre com millorar-la i tirar endavant el nostre “Pati Actiu”.

Aprofitant la presència de Carme Cols i Pitu Fernández*, hem organitzat juntament amb l’Ajuntament d’Ontinyent, dins de L’Escola de Pares i Mares, la xarrada: “L’espai interior i exterior de l’escola com a aliats per a un canvi educatiu”* per a contagiar altres comunitats educatives d’aquesta gran aventura. Serà divendres 3 de febrer a les 19.30 h al Teatre Echegaray.

Per a concloure la visita de Carme i Pitu i celebrar que ens trobem a l’equador de les fases del projecte amb la il·lusió que la comunitat educativa té en què el “Pati Actiu” siga una realitat comuna, s’ha organitzat per al dissabte 4 de febrer un matí lúdic al pati amb una gran exposició i presentació de les propostes recollides, la creació dels grups de treball i un dinar de germanor.

“L’espai interior i exterior de l’escola com aliats per a un canvi educatiu”*

La transformació dels patis de les escoles és un procés que demana temps, elaboració de criteris educatius, ètics, estètics, econòmics, de sostenibilitat i mediambientals amb un manteniment possible. Una visió global d’estructura per a anar fent xicotetes actuacions amb senzillesa, d’espais amables, polisensorials, diversificats, que delimiten zones, vegetació, arbres, bancs, plataformes… que conviden a inventar els jocs i projectes de grups reduïts.

Trobades i accions que ens generen mirades des de diferents punts de vista per a pensar, construir, habitar escoltant els infants de moltes i diferents maneres amb coherència al projecte que anem elaborant, amb la força dels eixos que ens acompanyen: l’educació i la comunitat.

A càrrec de Carme Cols i Pitu Fernàndez*

Han estat mestres a l’escola Infantil i a Primària en diferents escoles de la perifèria de Barcelona. Són membres de l’Associació de Mestres Rosa Sensat de Barcelona. Actualment jubilats, treballen de manera voluntària ajudant escoles i entitats diverses en el procés de transformació dels seus patis en espais educatius, en continuïtat amb els espais interiors, generant entorns naturals de salut i benestar.

Són els autors del blog elnousafareig.org i de la pàgina de Facebook El Safareig, espais en què donen a conèixer les experiències de moltes comunitats que estan treballant en processos de transformació dels seus espais.

Publicitat