La Plataforma per la Reindustrialització Territorial, integrada per COEVAL (Confederació Empresarial de la Vall d’Albaida), FEDAC (Federació Empresarial de les Comarques de L’Alcoià i El Comtat) i IBIAE (Associació d’Empresaris d’Ibi i Comarca) s’ha reunit aquest dilluns per videoconferència i ha mostrat la seua preocupació per les conseqüències que sobre les empreses del territori pot implicar la pandèmia del covid 19.
La indústria de les comarques està tenint un paper important per a lluitar contra la pandèmia i l’ha de tindre per a recuperar l’economia del territori que com tots patirà les conseqüències d’aquesta pandèmia. La indústria de manera directa i pel seu efecte induït en el sector serveis és l’actiu més sòlid per a mantindre l’activitat econòmica.
La indústria espanyola genera hui el 13% del PIB i el 12% de l’ús de manera directa, si bé els seus efectes indirectes i induïts aconsegueixen respectivament, el 43% de la riquesa i el 30% de l’ocupació. Els llocs de treball en la indústria són d’alta qualitat en termes de salari, estabilitat i formació, i la seua contribució és proporcionalment superior a la d’altres sectors als comptes públics en termes de cotitzacions, IRPF derivat, IVA, impostos especials i altres figures tributàries.
La indústria és també responsable del 92% de les exportacions de mercaderies i de més del 50% de la inversió privada en investigació, innovació i desenvolupament tecnològic, àrea fonamental no sols per a impulsar la competitivitat, sinó també per a facilitar el desenvolupament de productes i tecnologies que garantisquen la sostenibilitat i la lluita eficaç contra el canvi climàtic.
Aquestes dades que són extrapolables al territori d’actuació de la Plataforma i li fan ser un dels territoris industrials més potents de la Comunitat Valenciana en comptar amb un Eix Industrial Ontinyent-Alcoi-Ibi diversificat, capaç d’adaptar-se i d’oferir respostes ràpides com ha demostrat sempre i especialment ara i amb un saber fer i talent consolidat a base d’una llarga trajectòria. La seua capacitat emprenedora, creativa i d’innovació li ha permés superar dificultats i en aquesta ocasió també així serà, però la dimensió de la pandèmia del covid 19 ha posat en evidència la necessitat que totes les administracions(locals, autonòmiques i nacionals) han de comprometre’s al màxim dins de les competències que els corresponen per a comptar amb un teixit industrial propi fort que siga capaç de tindre múscul suficient per a fer front a reptes tan complicats com aquest, ja que en això va gran part del futur socioeconòmic del territori.
Per tot això, la Plataforma proposa l’adopció per part d’aquestes administracions de mesures de xoc incentivadores en tots els àmbits, per exemple a nivell financer, fiscal i laboral que permeten no sols que la indústria del territori puga aportar tot el seu potencial a clústers com el de la indústria sanitària de la Comunitat Valenciana com ha fet i continuarà fent sinó que també impulse progressivament la resta d’activitats industrials perquè exercisca el seu fonamental paper tractor de l’economia i estimulen urgentment la demanda a nivell nacional i les possibilitats d’actuació de les empreses en el mercat internacional.
En concret la Plataforma considera vital per al futur, també quan se supere la crisi, una política industrial que promoga la recuperació de capacitat productiva i la diversificació dels proveïdors. Així per exemple hauria d’impulsar-se la creació d’empreses auxiliars de proveïdors en el territori, situació que asseguraria la recuperació de capacitat productiva integral però que a més serviria per a generar riquesa i llocs de treball.