La Generalitat i l’ajuntament d’Ontinyent impulsen la regeneració urbana de Cantereria

0

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, han signat el protocol de col·laboració per iniciar les actuacions de regeneració urbanística i arquitectònica a la zona de Cantereria. D’aquesta manera, es facilitarà una solució habitacional a les persones afectades pel temporal de la DANA del 12 de setembre de 2019, i que després al gener de 2020 van tornar a patir danys de consideració per la borrasca Glòria.
Les actuacions s’executaran segons la memòria del projecte aportat per l’Ajuntament i tindran un cost total de 3.238.000 euros, dels quals la Generalitat finança 1.600.000 euros, en tres anualitats. Referent a això el vicepresident Martínez Dalmau ha anunciat que “des de la Vicepresidència Segona s’ha compromès en el pressupost de 2021 la quantitat prevista de 600.000 € per a l’any que ve”.
Per a Martínez Dalmau la regeneració urbana de Cantereria és possible gràcies a la col·laboració institucional. “Ens trobem davant un clar exemple de treball conjunt entre administracions per resoldre els problemes urgents de les famílies. L’actuació coordinada entre l’ajuntament d’Ontinyent i la Generalitat va fer realitat una primera intervenció de reallotjament de set famílies les cases de les quals van patir danys estructurals. Els facilitem els habitatges procedents de l’conveni de cessió amb Criteria Caixa “, ha manifestat.

També s’ha referit al canvi climàtic, i en aquest sentit ha advertit que “les ciutats s’han d’adaptar a aquesta nova realitat en dos vessants diferents. En primer lloc és important actuar d’urgència en aquelles zones que es poden veure afectades per altres temporals i noves inundacions. Però en paral·lel cal seguir treballant en la prevenció. Adaptar les nostres ciutats al nou context i treballar per reduir al mínim l’impacte ecològic “.

Segons el protocol signat, l’Ajuntament d’Ontinyent serà l’encarregat de l’adquisició dels habitatges i immobles que es delimitin i el seu enderroc, el sosteniment dels talussos i la neteja i regeneració de del paratge, amb la creació d’un espai verd. També confeccionarà un llistat de persones propietàries afectades.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, explicava que “en este moment, ja s’han comprat unes 29 cases de les 44, el que suposarà més o menys uns 600.000 euros. Ens queden per adquirir sobre 15 cases aproximadament”. Rodríguez aprofitava l’ocasió per agrair al vicepresident el treball realitzat perquè “des del moment zero es va ficar a la nostra disposició. Ha sigut un plaer poder treballar colze a colze amb el vicepresident en una actuació tan important per a la nostra ciutat”, ha incidit.

Per la seva banda, la Conselleria es farà càrrec del 50% de l’actuació, per tal de contribuir a l’adquisició per part de les persones afectades d’un nou habitatge, després de la venda a l’Ajuntament de la qual tenen en Cantereria. També, la Conselleria contribuirà a la rehabilitació o reparació d’un altre habitatge propietat de la persona beneficiària o a la inversió en una activitat econòmica diferent a la preexistent en la zona afectada, destinant el sobrant a la regeneració arquitectònica i mediambiental de l’àrea afectada.

De la mateixa manera col·laborarà per al sosteniment dels talussos mitjançant la creació d’un espai verd sostenible i compatible amb la ubicació del terreny resultant de la demolició dels habitatges. Les dues parts s’han compromès a constituir una comissió de seguiment per garantir l’execució del conveni, així com aclarir incidències o dubtes tècnics que puguin sorgir.

En l’actualitat, la conselleria gestiona a través d’Evha, 65 habitatges que formen part de parc públic de la Generalitat i altres 27 que provenen del conveni subscrit amb Criteria Caixa.

A més, s’estan duent a terme dos projectes de Regeneració Urbana (ARRU) en el municipi que permetran renovar 50 habitatges i rehabilitar altres 77. La inversió total en regeneració gira entorn els 10 milions d’euros. Comptant amb els dos ARRUS i el projecte de Cantereria la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica té prevista una inversió de més de 13 milions d’euros.

Compromís per Ontinyent mostra també el seu suport al projecte

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha destacat que “la signatura del protocol del projecte de la Cantereria entre la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Ontinyent suposa una mostra més del suport a la nostra ciutat per part del Govern del Botànic, format per Compromís, el Partit Socialista i Unides Podem. Aquest any 2020 Ontinyent rebrà de la Generalitat Valenciana vora 13 milions d’euros en diferents inversions, una quantitat que permetrà treballar en projectes i obres fonamentals per al present i el futur de la nostra ciutat, com el projecte de la Cantereria”.

En aquesta línia, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha assenyalat que “la implicació de la Generalitat en aquest projecte, aportant la meitat de la inversió, permetrà seguir desenvolupant, conjuntament amb l’Ajuntament, les solucions per a garantir la seguretat de totes les persones en la Cantereria, i afrontar els reptes que el canvi climàtic ens obliga a portar a terme. Des de Compromís agraïm la visita del Vicepresident segon de la Generalitat Valenciana, Rubén Martínez Dalmau, i la demostració del seu compromís i el de la Generalitat Valenciana amb la ciutat”.

Publicitat