12/05/2024 - 20:40
Més

    La Diputació tornarà uns 375.000 euros cobrats de més de la taxa del COR de 2016

    Altres notícies

    La Diputació de València retornarà 375.689 euros cobrats de més a les llars, empreses i comerços de la Costera, la Canal, la Vall d’Albaida, la Safor i la Vall d’Aiora en 2016 en els rebuts del Consorci de Residus V5 (COR). La comissió de govern de l’organisme que gestiona el tractament i l’eliminació del fem ha aprovat el procediment perquè les quantitats es retornen en els rebuts de l’any que ve.

    Va ser el mateix Consorci qui va detectar un desfasament significatiu en els rebuts emesos per la diputació corresponents al present exercici, com a conseqüència de l’aplicació per error d’una ordenança fiscal que mai va arribar a aprovar-se. Atès que el Consorci va ser qui va detectar aquest error i per a evitar que es puga tornar a produir, ha instat a la Diputació de València a crear un protocol d’actuació per escrit que garantisca la seguretat en l’emissió de rebuts. Segons el COR, el reforç del sistema de gestió –amb la incorporació del gerent i la professionalització de la gestió– ha permès millorar els mecanismes de control per a detectar la problemàtica d’ofici i articular una ràpida solució.

    Arran dels dubtes manifestats per diversos alcaldes que van qüestionar els increments en la taxa registrats enguany, l’ens de gestió de brosses va demanar a la diputació les dades sobre les rebuts emesos en 2016 en els 93 municipis de l’àmbit de gestió. La revisió va concloure que els contribuents de les cinc comarques han assumit de mitjana un sobrecost de 2,86 euros pel fem en 2016, encara que les quantitats varien sensiblement en funció de la localitat. En un extrem se situen els veïns de Guardamar, que van abonar 0,63 euros de més pel servei. En el costat oposat, els de el Genovés, amb un desfasament de 4 euros en la butxaca. Aquestes diferències són les que aproximadament apareixeran reflectides com a devolucions en els rebuts de l’any que ve.

    La Diputació de València ha girat rebuts per 12,1 milions d’euros amb l’aplicació de l’ordenança errònia del COR, un import que excedeix en un 3,2% la quantia que realment deuria haver-se passat a cobrament. El percentatge és inferior en tots els municipis de la Safor, la Vall d’Albaida i la Canal, però es dispara en les poblacions de l’àmbit de l’ecoparc de Xàtiva, on aconsegueix el 5 %.

    Aquesta circumstància obeeix al fet que l’ordenança de 2016 preveia un increment de dos euros en el rebut dels veïns que empren la citada instal·lació. Així, el desfasament és de 3,63 euros a Xàtiva i de 3,7 euros a Vallés, mentre que a l’Olleria es redueix a 1,45 euros i a Albaida, a un euro. En la zona de la Safor, es registra un sobrecost mitjà del 2,82%: els veïns de Gandia i Oliva han pagat 1,36 euros més del que els corresponia per la taxa del fem, que s’ha emès en 2016 en tots els municipis de les comarques excepte a Ontinyent, on la diputació els ha paralitzat a l’espera de renovar el conveni de cobrament.

    La fórmula de la taxa estipula un import en cada municipi en funció de les tones de deixalles generades. El cost es reparteix entre els habitatges i les activitats econòmiques i s’apliquen coeficients correctors segons els residus arreplegats. Per açò, les tarifes varien cada any, encara que l’ordenança es congele.

    Font: Consorci de Residus (COR)

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Joves promeses i equips adults del Club Triatló Ontinyent sobresurten al Triatló de Bétera

    🏊‍♂️🚴‍♀️🏃‍♂️ Gran actuació dels nostres triatletes aquest cap de setmana al Triatló de Bétera! Amb representació en totes les categories i destacables resultats en la Lliga de Clubs. Felicitats a tots els participants!
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -