19/03/2024 - 9:41
Més

    Experts reunits en Ontinyent resalten que el País Valencià “serà industrial o no serà”

    Altres notícies

    Els experts reunits a Ontinyent aquest cap de setmana han advertit de la necessitat de recuperar el teixit industrial valencià, perquè el País Valencià “serà industrial o no serà”. Per això és “imprescindible i urgent” encetar quan abans una reindustrialització de l’economia valenciana, basada en una productivitat d’escala europea que ha de permetre recuperar la competitivitat perduda durant els anys de la bombolla immobiliària i financera. Durant els diferents debats quedà clar que les experiències a Europa demostren que si es millora la productivitat per hora treballada els costos de producció baixen encara que pugen el preu dels salaris i de la matèria prima.

    Aquestes foren algunes de les conclusions a les quals s’arribà en la I Jornada “La Indústria valenciana hui”, celebrada al Centre Cultural Caixa Ontinyent. Catedràtics d’economia i empresaris; els alcaldes d’Ontinyent i Alcoi, a més del Secretari General dels Socialistes Valencians, participaren en la trobada. Tots ells coincidiren que per als valencians és “vital” la recuperació de la indústria tradicional per al futur de l’economia dels valencians, però amb un patró de creixement centrat en la millora de la productivitat i amb l’ajuda de les administracions públiques.

    En aquest sentit, el Degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, Vicent Soler, va qualificar de “desastrosa” la política econòmica dels diferents governs valencians del PP des de 1995, dels quals va dir que van oblidar “completament” el teixit industrial valencià i a la xicoteta i mitjana empresa. Soler va lamentar que “en l’època de bonança econòmica” els consells d’Eduardo Zaplana i Francisco Camps van preferir apostar per un model econòmic basats en projectes “insensats” i grans events que tres lustres després s’ha traduït en un descens radical de la renta per càpita valenciana: “si en 1995 la renda per càpita dels valencians estava per damunt de la mitjana espanyola i ara estem per sota, això vol dir que som més pobres que la mitjana dels espanyols després de 16 anys de governs del PP al País Valencià”. Soler destacava com a “imprescindible” encetar la via de la reindustrialització, apostant per una major productivitat que “no s’aconsegueix baixant els salaris”, sinó sent més competitius amb una forta inversió en formació, i amb uns polítics que es centren en la gestió “i no en altres coses”.

    A la jornada, a la qual assistien més de 100 persones, superant amplament totes les previsions, acudia com a amfitrió l’Alcalde d’Ontinyent i Secretari d’Indústria de l’executiva nacional del PSPV-PSOE, Jorge Rodríguez, qui insistia en que “els valencians sabem fer moltes coses bé”, i la indústria tradicional valenciana, “des del taulell al joguet i des de el tèxtil al moble” ha de comptar amb solucions “modernes i realistes” per confrontar-les al discurs “insolidari, apocalíptic i de la por” que defensen “els mateixos que han estat els responsables d’aquesta crisi”. Segons l’alcalde d’Ontinyent, “ara toca fer allò que sabem fer millor que ningú, però d’una altra manera. Pot parèixer una paradoxa, però es la realitat d’aquest segle XXI que ha començat posant-nos a prova”.

    Les diverses ponències que es van realitzar a la jornada van tindre forta càrrega de debat, generat per intervencions com la de l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés, qui parafrasejà Joan Fuster -“el País Valencià serà industrial o no serà”- i va citar un empresari d’Alcoi que en temps de bonança rebia crítiques dels seus companys per no invertir en la construcció, “i ara té una empresa sanejada que exporta a molts països i és de les poques que no han fet un ERE a la ciutat”, assenyalava. Francés va coincidir en destacar que els valencians “podem fer les coses bé” amb Jorge Rodríguez, qui al seu torn va exposar un cas semblant al d’aquest empresari traslladat a la gestió bancària en el cas de Caixa Ontinyent, “que amb la seua solvència actual  ha demostrat que hi ha una altra manera de fer les coses”, manifestava.

    Altra de les ponències va estar a càrrec de la professora de l’Institut de Desenvolupament Local de la Universitat de València, Julia Salom, qui va exposar que a finals dels 90 els sectors tradicionals “ja estaven tocats” davant la irrupció de Xina al mercat global, però com que no es va reinvertir en esta indústria en aquell moment, la situació “com era d’esperar” ha anat a pitjor.

    L’exrector de la Universitat Jaume I de Castelló i actual  Portaveu adjunt i coordinador d’Economia, Indústria i Comerç del PSPV-PSOE a les Corts, Francisco Toledo, també va intervindre com a ponent, coincidint en assenyalar que la crisi actual “no és fruït de la casualitat”. En aquest sentit, subratllava que si la Comunitat Valenciana lidera l’atur i els indicadors negatius, és conseqüència de les errades del PP al Consell, que amb el seu discurs de “festa permanent” feia “burla” del model industrial dels governs socialistes de Joan Lerma, que van posar en marxa l’IVEX, l’IMPIVA i el SEPIVA, i que la Zaplana va destruir nomès accedir al poder: “era un model de promoció industrial que ara es mostra que era l’encertat i el PP va deixar de costat per a incentivar el sector immobiliari i les grans festes”, manifestava Toledo, tot i lamentant que aquesta política d’aparador portada a cap pel PP de Zaplana i Camps “ens ha portat a la ruïna als valencians”.

    La cloenda de la jornada va estar a càrrec del Catedràtic d’Organització d’Empreses de la Universitat de València, Josep Pla; el President de la Confederació Empresarial de la Vall d’Albaida, Rafael Pla, i el Secretari General del PSPV-PSOE, Ximo Puig. Josep Pla va parlar de la necessitat d’un “canvi al paradigma empresarial”, deixant la producció baix una mateixa coberta per a parlar d’una producció internacionalitzada, “que no és el mateix que una empresa deslocalitzada”, perquè del que es tracta és de conservar en el nostre territori les activitats que aporten valor a l’empresa i buscar fora allò que complete la cadena de valor de l’empresa: “una empresa ha de crear molts llocs de treball lluny per conservar els de la matriu”, afegí.

    Rafael Pla, per la seua banda, va dir que “s’ha acabat el temps de projectes il·lusoris” i ara cal centrar-se en iniciatives “reals i possibles”. Pla feia autocrítica cap al sector empresarial admetent que s’ha desinvertit, però també va criticar els polítics “que no han estat a l’altura”.

    Finalment,  el secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, va contraposar l’estratègia dels governs conservadors del PP, tant a Madrid com a València, que “descarten qualsevol suport o ajudes als sectors industrials productius, aposten per ajudes individualitzades, i suposen un dirigisme i molt perillós per al teixit de pimes valencià” amb l’aposta dels socialistes per potenciar el sector industrial valencià amb el suport al teixit de les pimes i el seu desenvolupament tecnològic.

    L’èxit i la bona acollida de la jornada “La indústria valenciana hui” a Ontinyent fa als organitzadors plantejar-se una segona edició, tal com avançava Jorge Rodríguez, qui incidia en que “encara que aquesta crisi duu camí d’arrasar amb tot, estem obligats a buscar solucions per a la nostra indústria, que és tant com dir que cal trobar solucions per defensar el nostre Estat del Benestar i la nostra societat”, concloïa l’Alcalde d’Ontinyent i Secretari d’Indústria del PSPV-PSOE.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent amplia els espais verds fins arribar als 146 amb una superfície de 635.000 m2

    L’Ajuntament trau a licitació el nou plec de manteniment de parcs i jardins que donarà cobertura a les noves necessitats en esta matèria
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -