Un pioner joc “d’escape room” a l’aire lliure descobrirà racons emblemàtics de la ciutat d’Ontinyent, així com diversos elements històrics i culturals de la ciutat. Baix el nom de “Escapede”, l’Associació Saber i Contat (Asayco) en col·laboració amb les empreses locals Off Line/ Online Solutios i Vora Serra ha articulat un sistema de jocs online accessible des del telèfon mòbil però sense descàrrega de cap aplicació. Un sistema que s’aplica a un joc basat en la ruta “La Confidencial Torrefiel” amb 16 etapes que inclouen trucs, endevinalles, trencacolosques i aspectes relacionats amb la història i tradicions locals.

Des d’Asayco, Alfred Montés explicava que Escapede “apareix en un moment on la covid-19 va frenar per complet l’auge dels scape-rooms, però s’adapta a esta circumstància. El sistema de jocs i resolució d’enigmes es pot mantenir gràcies a la proposta que presentem, amb una eina desenvolupada per l’ontinyentí Rafa Pastor Petit que té rutes gratuïtes i altres de pagament al preu de 5 euros, amb l’única condició de tenir un telèfon mòbil i registrar-se per a poder jugar, sense haver ni tan sols que descarregar cap aplicació”, explicava.

Montés explicava que al marge de la ruta “La Confidencial Torrefiel” que es planteja, “les possibilitats d’Escapede són moltes, ja que per exemple es poden fer activitats per a museus, extraescolars i educatives, o rutes amb jocs per a l’hostaleria que ajuden i incentiven el consum responsable, entre d’altres”. Des d’Asayco s’ha avançat que a finals de març es farà una jornada de prova totalment gratuïta per a associacions a la qual els i les participants podran suggerir possibles millores a introduir, per posar la web en funcionament, en principi, al mes d’abril.

Durant la presentació, el regidor de cultura, Álex Borrell va destacar la novetat del sistema que permet jugar d’una forma segura en els espais oberts. Per l’altra banda, la regidora de turisme, Sayo Gandia, va agraïr a l’empresa i les persones implicades per dur a terme aquesta iniciativa que ajuda a promoure la cultura i turisme locals.

Des de TVdigitalOntinyent hem sabut, que a més d’Ontinyent, el projecte ja ha rebut propostes per exportar-lo a Bocairent o Beneixama pròximament, una cosa que l’empresa actualment ja es troba estudiant aquesta possibil·litat.