30/04/2024 - 17:47
Més

    El 2023 situa el tèxtil valencià en els mercats internacionals com a marca referent de qualitat

    Altres notícies

    L’Associació d’Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, ATEVAL, fa balanç d’un any en què el tèxtil valencià es consolida en els mercats internacionals com una marca referent de qualitat, amb una important presència en les principals fires del sector i obertura en mercats emergents. Assoliments en un any complicat, que ha vingut marcat per les reivindicacions en matèria d’ajudes energètiques i pels ajustats terminis per adaptar-se a la nova legislació europea de sostenibilitat imposada per Brussel·les en matèria d’economia circular.

    Enmig de nous reptes pel sector, ATEVAL ha continuat apostant pels projectes europeus estratègics per impulsar la competitivitat del sector davant dels nous desafiaments. D’aquesta manera, al gener assumia el lideratge del projecte Intransit, una iniciativa de 5 milions d’euros per donar suport a la transició verda i digital de les petites i mitjanes empreses (pimes).

    Després de dos anys amb el calendari firal marcat per la pandèmia, el 2023 començava a Frankfurt amb la principal cita mundial per al sector. El tèxtil valencià demostrava la seua aposta per la internacionalització amb una gran participació a la Fira Heimtextil. Un total de 67 empreses valencianes presentaven a Alemanya les seues novetats per a aquest any. Una porta oberta a l’exterior que permetia a les empreses ampliar la seua presència en mercats mundials. A Heimtextil seguiren Deco Off a París o Hometex a Istanbul, junt amb la que és per excel·lència la cita del Tèxtil-Hogar en aquest país, com és la Fira Home Textiles Premium by Textil Hogar, coordinada per ATEVAL-Home Textiles From Spain. Un certamen que es consolida a València junt amb la Fira del Hàbitat i que va ser el marc per a l’organització d’una missió inversa, en coordinació amb IVACE Internacional i l’ICEX, que va permetre generar al voltant de 1.200 reunions B2B entre expositors i compradors internacionals, de 43 països. L’aposta decidida per la qualitat ha estat, sens dubte, la marca de diferenciació en tots aquests certàmens per a trobar potencials mercats internacionals durant el passat any.

    Segons assenyala des de ATEVAL, el seu president Pepe Serna, “la Internacionalització és una de les àrees estratègiques per impulsar i posicionar les nostres empreses i per això, hem seguit avançant en el suport i assessorament als Plans d’Internacionalització d’empreses tèxtils i la seua promoció comercial mitjançant la coordinació d’activitats com viatges de prospecció a mercats exteriors, fires, exposicions monogràfiques, gestió d’ajudes o missions inverses amb molt bons resultats per a les nostres empreses”. Junt amb el suport de ATEVAL “la llarga tradició i l’aposta decidida de les empreses per la qualitat, posicionen al tèxtil valencià com un referent de qualitat en els mercats estrangers”, ha assenyalat.

    De la mateixa manera, per a ATEVAL els projectes europeus són una via de dinamització clau per al sector. En 2023, l’entitat assumia el lideratge d’InTransit, un projecte de 5 milions d’euros, per impulsar la transició verda i digital de les pimes, a més d’obrir noves línies de participació en iniciatives com EuroBoosTEX o RegioGreenTex.

    Cara a 2024, ja es treballa en diversos projectes comercials per potenciar l’obertura a nous mercats com el d’Austràlia, amb 15 ajudes per a internacionalització, la missió ADMANTEX2i al Japó o xBuild-EU, amb ajudes de suport a la internacionalització per al mercat del Pròxim Orient.

    Amb tot, l’any començava amb una gran sensació de malestar després de conèixer-se que, de manera incomprensible, les empreses d’acabats tèxtils quedaven excluides de les ajudes als sectors gas intensius. Començaven així mesos de reivindicacions i gestions per defensar els interessos d’una part de la indústria que estava sent greument afectada i que podria emportar-se per davant tota la indústria tèxtil, com a peça clau per a tota la cadena de valor. La situació es donava per tancada el passat novembre amb la publicació del darrer decret anticrisi del Govern en el qual es conseguien que les empreses amb un ús intensiu de gas s’incloueren en la convocatòria d’aquestes ajudes atenent a la seua activitat i no al seu codi CNAE.

    L’ambient col·laboratiu entre els representants empresarials, l’Administració i agents socials ha estat present durant tot l’any. Fruit d’aquestes col·laboracions, ha estat possible el desenvolupament del Pla d’Actuacions de ATEVAL 2023 per impulsar la dinamització del sector, amb el suport de la Direcció General d’Industrial. D’aquestes accions es deriven importants resultats i eines per a les empreses tèxtils de cara al futur, en matèria d’innovació, ecodisseny, revalorització de residus, càlcul de l’empremta de carboni, màrqueting digital o alternatives a contaminants.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Renovació de la línia Xàtiva-Alcoi: Inversió de 84 milions d’euros per millorar el transport a la Vall d’Albaida

    El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible d'Espanya ha adjudicat les obres per a la renovació integral de la...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -