ATEVAL presenta els reptes i oportunitats del sector tèxtil Hogar amb dos estudis

0

L’Associació d’Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, ATEVAL, ha presentat els resultats de dos treballs amb els quals s’ha obtingut un diagnòstic de l’estat de la tèxtil llar valenciana i plantegen els reptes i oportunitats de futur als quals s’enfronta el sector. Tots dos informes compten amb el suport de la Conselleria d’Economia Sostenible i s’emmarquen dins de les ajudes que inclou el disseny del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana.

La recent crisi sanitària ha produït una recessió mundial i generat diferències de paradigma a nivell econòmic, social i cultural. Per aquest motiu, ATEVAL a través de les línies d’ajuda de la Secretària Autonòmica de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha desenvolupat en col·laboració amb la Universitat de València i la consultora Improven, dos estudis d’interés per al sector Tèxtil.

El primer dels estudis, sobre Internacionalització i millora del posicionament en la cadena de valor de la Indústria Tèxtil, realitzat per Francisco Puig, de la Universitat de València, fa una radiografia del Tèxtil Valencià i de la Tèxtil-Llar Espanyola. Entre els principals reptes als quals s’enfronta el sector segons el document, es destaca la necessitat de potenciar el clúster valencià i la seua digitalització productiva. Així mateix, es detallen millores com la necessitat d’aconseguir una major protecció internacional de les marques i dissenys, i un posicionament de la imatge País respecte al tèxtil, a més d’un increment en les ajudes per a la formació dels professionals.

Finalment, avançar cap a un model de producció més sostenible, continua apareixent entre les prioritats del futur del sector. Cal recordar que la Tèxtil Llar suposa quasi el 50% de les empreses tèxtils valencianes. Sent Espanya, el segon país d’Europa al capdavant amb 1.563 empreses de les quals, al voltant del 28% estan situades a la Comunitat Valenciana.

La consultora Improven ha sigut l’autora del Pla de Reposicionament de la Tèxtil Llar Valenciana concorde als nous hàbits de compra i de consum, derivats dels efectes de la pandèmia. En el seu treball defineix el posicionament i la proposta de valor del sector que es resumeix en què “només la Tèxtil Llar Valenciana pot oferir teixits confeccionats amb el saber fer tradicional d’una comunitat pròxima, treballadora i de confiança; productes fruit de l’equilibri entre l’experiència i la millora constant”, ha assenyalat Fernando Llano, soci de Improven.

L’estudi realitza una anàlisi dels canvis socials que romandran més enllà del COVID-19. Entre els més destacats es pot enumerar: una major digitalització i automatització, un entorn cada vegada més volàtil i impredictible, noves formes d’ús dels espais i creixement famílies de menys membres. Més capacitat de comparar: valor/preu. Més exigència per a decidir juntament amb menys paciència per a rebre (immediatesa). Desaparició de baules de la cadena de subministrament. Increment de back to local, augment de la consciència del pròxim, eco i socialment responsable.

D’aquesta anàlisi de l’entorn es desprenen una sèrie d’acceleradors que hauria de tindre en compte el sector Tèxtil Llar Valenciana, com a oportunitats i reptes de futur. En primer lloc, treballar orientats al consumidor tipus i des de la omnicanalitat. Potenciar la marca enfront de competidors (valor vs preu), consolidar la unió del teixit industrial tèxtil i les exportacions. millorar l’eficiència i agilitat interna, així com la gestió de la complexitat de solucions.

Els estudis s’han presentat en el transcurs d’una jornada empresarial celebrada en la seu de l’associació, a Ontinyent. L’acte ha sigut inaugurat per José Ramón Revert, President de l’Àrea de Promoció Comercial de ATEVAL, qui ha recordat que “de tot el sector, ha sigut la tèxtil llar el menys perjudicat, encara que no obstant això les exportacions van baixar un 20% en 2020”. En aquest sentit, ha valorat “la necessitat dels dos estudis realitzats per a tindre un diagnòstic més exacte de la situació i reptes de futur” i ha agraït el suport de la Generalitat Valenciana.

Li ha acompanyat Jorge Hermosilla, Vicerector de Projecció Territorial i Societat, de la Universitat de València, qui ha destacat “la col·laboració entre ATEVAL i la Universitat, i la importància de mantindre la transferència del coneixement, perquè els avanços en investigació redunden en els avanços en competitivitat. Així mateix, ha posat en valor la sostenibilitat i el compromís amb el territori”.
La jornada ha sigut clausurada per Rebeca Torró, Secretària Autonòmica de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, que ha assenyalat la importància dels documents presentats ja que “en aquest moment, iniciatives com aquestes ens serveixen per a conéixer millor el nostre teixit productiu i aprofundeixen a trobar solucions que ens permeten afrontar millor el futur i, sobretot més preparats”.

Així mateix, ha elogiat la gran actitud de la majoria de l’empresariat valencià per la seua capacitat de resiliència. “Sou admirables i un exemple. Especialment aquest sector tèxtil, que en pocs dies ha sabut adaptar-se a les demandes que necessitava el nostre mercat”. En aquest sentit, considera fonamental continuar estrenyent relacions entre les administracions públiques i la iniciativa privada ja que “només d’una col·laboració lleial i honesta pot eixir una suma per a millorar i crear una societat més rica però, alhora més justa”.

En aquesta línia, ha manifestat el compromís del Govern Valencià de seguir “amb polítiques de suport a l’empresariat, als autònoms i a les persones que contribuïsquen al progrés”.
Els estudis s’emmarquen dins de les ajudes que es van atorgar a les associacions empresarials i en aquest cas al sector tèxtil que s’impulsen també des de la secretaria autonòmica.

Publicitat