19/07/2024 - 8:12
Més

  ADIF tancarà la linia de tren Xàtiva – Alcoi durant 1 any

  Altres notícies

  La línia ferroviària entre Xàtiva i Alcoi tornarà a tancar-se a la circulació per a realitzar les obres que permeten la seua modernització. No obstant això, a diferència d’actuacions anteriors, en aquesta ocasió el tancament serà més prolongat, ja que serà durant un any, segons fonts coneixedores de la decisió de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif).

  La previsió que maneja l’organisme és licitar les obres corresponents en 2022 i executar-les un any després, en 2023, segons es desprén de la Declaració sobre la xarxa, el document que exposa les característiques de la infraestructura posada a la disposició de les empreses.

  Actualment, Adif té en redacció els projectes per a la renovació de via entre les estacions d’Ontinyent i Alcoi i entre Xàtiva i Ontinyent. En el primer cas, el contracte es va adjudicar per 568.344,22 euros a l’empresa TPF Getinsa Euroestudios, la proposta de la qual va resultar triada d’entre les huit presentades. Formalitzat el contracte a l’octubre de 2020, segons recull la Plataforma de contractació de l’Estat, els treballs haurien d’estendre’s durant un any.

  En el segon, va ser Ayesa Enginyeria i Arquitectura qui es va fer amb l’adjudicació per un import de 685.828,36 euros enfront d’altres 13 empreses. Igual que l’anterior contracte, el projecte té un termini d’execució de 12 mesos encara que no es va formalitzar fins al febrer passat. Tots dos, a més, formen part del Pla de Rodalia.

  En els plecs tècnics per a la renovació dels dos trams, de 38,2 quilòmetres el Xàtiva i Ontinyent i de 25,5 km des d’aquest municipi a Alcoi, es destaca que es tractarà de “mantindre en servei totes les circulacions durant la duració de les obres”. No obstant això, segons les fonts consultades, finalment s’hauria optat per tallar la circulació per a garantir un millor desenvolupament dels treballs en la via.

  De fet, aqueixa va ser la fórmula seleccionada per a la línia entre Sagunt i Saragossa, tancada entre el 19 de novembre i el divendres passat per a escometre unes obres que han permés suprimir les tres limitacions temporals de velocitat que quedaven.

  També es va fer el mateix en la de Xàtiva-Alcoi fa ara un any, quan es van destinar 850.000 euros per a millores en un túnel i operacions de neteja de cunetes i obres de drenatge. El trànsit ferroviari va estar interromput durant mes i mig i es va habilitar transport alternatiu per carretera per als passatgers. Entre gener i novembre de 2020, van anar 49.600 persones les que van usar aquesta línia enfront de les 132.900 de 2019, segons les dades que va facilitar en el seu moment el Govern a Compromís.

  Actualment hi ha sis trens diaris (tres per sentit) que no poden depassar els 85 quilòmetres a causa de les condicions del traçat, de via única excepte a Xàtiva, Ontinyent i Alcoi. El traçat, a més, és molt sinuós a causa de les dificultats orogràfiques, amb corbes de radi reduït, forts pendents (de fins a 23 mil·lèsimes) i nombrosos túnels, trinxeres i ponts.

  Renfe redueix els trens de Rodalia fins al 9 de gener encara que circularan amb el doble de capacitat

  Renfe adaptarà a partir d’aquest dijous, i fins al 9 de gener, l’oferta de trens de Rodalia a València i Castelló. En aquest període circularan 272 trens de Rodalia enfront dels 306 actuals. Segons Renfe, els serveis de Rodalia compten principalment entre els seus clients amb estudiants i treballadors els desplaçaments dels quals es redueixen durant les festes nadalenques per tractar-se d’un període vacacional. «Amb aquesta reprogramació es garanteix la circulació del 90% del servei habitual que atén amb marge suficient a una demanda que està en el 70% de l’existent abans de la pandèmia», recull el comunicat.

  No obstant això, la companyia també va anunciar que la majoria dels trens en hora punta circularan amb el doble de capacitat, atés que es reforçaran les circulacions amb major demanda i es reajustaran temporalment aquelles en hora barre amb menor trànsit de viatgers.

  Així mateix, Renfe va reconéixer que el pla d’incorporació de nous maquinistes s’ha alentit per la pandèmia i que aqueix procés «conviu amb les jubilacions, la qual cosa està generant una falta circumstancial de personal de conducció que impacta en el servei normal programat», que s’espera solucionar en els pròxims mesos per a acabar amb les supressions.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Més de 2000 esportistes participaran en les 24 hores esportives d’Ontinyent

  Ontinyent està ultimant els preparatius per a una nova edició de les seues 24 hores esportives, una festa multiesportiva...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -