La Trocamba Matanusca presenta el seu nou treball “A Pic i Pala”

0

El grup d’Ontinyent La Trocamba Matanusca estrena el proper 22 de gener el seu tercer disc d’estudi, que porta per títol ‘A Pic i Pala’. La banda de la Vall d’Albaida, que es caracteritza per una proposta musical basada en els ritmes balcànics, segueix experimentant en aquest nou treball amb una barreja de les melodies més tradicionals de l’Europa de l’est.

Després de la bona acollida dels anteriors treballs “Balkan Gypsy del Bancal” (2011) i “Mandoro i Boruca” (2015), que els han portat a realitzar més de 250 actuacions arreu de l’estat, la banda busca ara consolidar-se com un dels principals referents de l’escena balcànica a la península, amb un treball que inclou també mostres de swing i un recull de referències d’allò més variades.

“A pic i pala” suposa un pas endavant per a la formació, que ha aconseguit evolucionar cap a un estil propi, més personal i compacte, amb una sòlida base de percussions i metalls greus, que contrasten amb les intrincades melodies dels instruments aguts. En aquesta nova etapa, la banda compta amb les incorporacions de dos nous músics, els trombonistes Joan Mont (Desgavell,Marjal Groove) i Joan Negro (Pelandruska).

El disc està format per 11 composicions originals i una versió íntima de la cançó tradicional “La Tarara”. Entre els temes més destacats hi ha obres com “Arrop i Talladetes”, que combina ritmes balcànics amb rumba de guitarra i palmes; “Blanc i Negre”, amb influències del Dixie; “4 capazos”, que ens remet al més pur estil circense; “El Mosquit”, amb tocs de cançó d’amor i cadències hispanes; “L’Herberet”, que combina parts de melodies animades amb fragments de metal·lúrgia extrema; “Pa i Oli Sal”, cantada en un idioma inventat; o fins i tot un conte en forma de western que porta per títol “Johny Bravo”.

El treball ha estat enregistrat i mesclat per Xavi Torródurant la primavera i l’estiu de 2018 i compta amb col·laboracions de luxe com les de Gerard Vercher i Camilo González (Limbotheque), Ugnè Danielè Reikalaitè i Pier Paolo Candeloro (Balkúmbia), Míriam Albero (Mimi y los Trileros), Flora Sempere (el Diluvi), Gustau García (Auxili), Toni Fort (Xaluq, Zoo), Carlos Botella, Oscar Albuixech i Antonio Prats (La Dixie Project) i Kike Suay (The Dance Crashers).

La banda ha avançat ja el llançament del tema que dóna nom al disc, “A Pic i Pala”, i del videoclip ‘Adobat’, que inclou imatges de la gravació i ofereix una mostra del frenètic ritme de melodies que els caracteritza. El disc complet es podrà escoltar a les plataformes digitals i estarà disponible en descàrrega lliure al web de la banda a partir del proper dimarts, 22 de gener.

El grup al complet presentarà els nous temes en directe els dies 26 i 27 de gener en Sot de Chera, en el marc del festival “Kaotik Circus en Hogueras”. A més, la formació està preparant una gira amb moltes sorpreses, que inclouen per exemple la participació en el Festival Woodstock der Blasmusik, a Àustria. 

Publicitat