24/04/2024 - 5:31
Més

  Rafa Gandia, premi Cervino 2014

  Altres notícies

  El Premi Cervino, distinció creada per la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia per a reconéixer els mèrits d’aquelles persones o institucions que han destacat per realitzar una promoció cultural del món de la Festa de Moros i Cristians i, molt especialment, de la Festa d’Ontinyent, ha esta atorgat en l’edició de 2014 al fester almogàver Rafael A. Gandia Vidal. Va ser en l’última Junta de Govern de la Societat del divendres 6 de juny quan el president, Toni Morales, el va proposar.

  Parlar de Rafael A. Gandia Vidal és recórrer una trajectòria en la qual ens trobem, sobretot, amb un mestre que ha dedicat tota la seua vida professional a la docència que, a més, és un autèntic estudiós i investigador de la festa de Moros i Cristians, en general, i molt particularment de la que cada estiu, des de fa 154 anys, li dediquem al Morenet els Moros i Cristians d’Ontinyent.

  Cronista Oficial d’aquesta casa durant dos llargues dècades, assidu col·laborador dels mitjans de comunicació social amb col·laboracions escrites habituals als mitjans locals, i de forma singular dels programes de les festes locals, com el de la Puríssima que va dirigir durant un lustre i el dels Moros i Cristians durant dos dècades. Director dels llibres del II Congreso Nacional de la Fiesta de Moros y Cristianos celebrat a Ontinyent pel setembre de 1985 i el de los I Encuentros de Comparsas y Filadas de Andaluces, Bandoleros, Contrabandistas y Mirenos per l’agost del 2004. Des de fa dotze anys, en Radio Ontinyent Cadena Ser, dirigeix el programa setmanal “Pàgines de Festa” i és autor dels llibres de temàtica festera: “Contrabandistas”, “Almogávares, Caballeros de la Fiesta”, “Taifas, 25 Años en la Fiesta”, “Anderos del Ssmo. Cristo de la Agonía”, “Kábilas”, “Moros Marinos”, “Moros Españoles”, “Marineros, siglo y medio navegando por el mar de la fiesta” i “Vuelo sobre la gesta de pólvora, cruz y verso”, a més de les obres “Un hombre, una mujer, una familia, una empresa” i “Grup La Vila”; també és coautor del volum “Font d’Art, 50 Anys de Plàstica”. A hores d’ara contina publicant articles d’anàlisi fester i divulgació de la festa en programes d’altres poblacions de la nostra Comunitat (Alcoi, Elda, Agullent, Aielo de Malferit, Monforte del Cid…). És col·laborador habitual de la revista Almaig, Estudis i Documents que publica La Nostra Terra.

  Ha sigut pregoner de les festes de l’Ermiteta (1988), dels nostres Moros i Cristians (1990), de Sant Esteve (1991 i 2003), de la Puríssima (1994), del Mercat Medieval (1997), i de la Setmana Santa (1998), a més diverses exaltacions falleres.

  Fester Almogàver des de setembre de 1975 i Primer Tró en 1989. Va ser nomenat Primer Tro d’Honor en 1991. Està en possessió, entre d’altres, de dos mencions d’honor de la Societat de Festers (1986 i 1989), de la insígnia de plata (1985) i de la d’or (2000). Membre d’Honor de la UNDEF i Contrabandista d’Honor, posseïx la insígnia de plata de les comparses de Taifas (2010) i de Marineros (2011).

  Però per tal de parlar de Rafa Gandía Vidal no podem quedar-nos sols amb açò, sinó que, cal destacar el fet d’haver convertit, a més de la família, la Festa i Ontinyent en dos dels referents més importants de la seua vida, raó per la qual l’Excm. Ajuntament d’Ontinyent li ho reconéixer amb la concessió de la “Menció Honorífica del 9 d’octubre” del passat 2011.

  El lliurament del Premi Cervino 2014 tindrà lloc en el sopar de gala que es realitzarà al Casino de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia el proper dissabte 21 de juny.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Malena Alterio penja el “no hi ha entrades” al Teatre Echegaray d’Ontinyent

  La representació d’espectacle “Los amigos de ellos dos” junt a David Llorente esgota la venda online i sols resten 30 entrades de venda exclusiva en taquilla
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -