01/12/2023 - 21:12
Més

  Bocairent entra en els dies grans de les festes de Moros i cristians

  Altres notícies

  Tràfec de confetti i de caramels. Forns amb olor de carquinyols, rotllets i pastissets. Rodabalcons a l’aire. Els sentits del veïnat de Bocairent perceben aquests dies les sensacions pròpies dels últims preparatius per a afrontar les festes de Moros i cristians que se celebren a partir d’aquest divendres, 3 de febrer. La retreta de les Caixes, que rememora l’elecció de sant Blai com a patró de la localitat, obrirà a les 19.30 h els actes que continuaran ja a la nit amb la desfilada de les nou filaes i la revetlla posterior.

  La música serà la protagonista dissabte de matí amb l’entrada de bandes i la interpretació dels himnes com el de la localitat que enguany estarà a càrrec de l’Associació unió musical de Bocairent baix la direcció de Jordi Sempere Azorín. Una mascletada tancarà el matí a l’espera de l’inici de l’entrada de Moros i cristians que des de les 16.30 h omplirà els carrers que uneixen la part nova del nucli urbà amb la zona històrica durant cinc hores.

  Un total de 46 esquadres especials, 28 amb els vestits de les filaes i set d’infantils marcaran el pas del seguici amenitzat per 61 bandes de música i completat per la presència d’una quarantena de carrosses i de calesses, ballets, banderins, cavalls, dromedaris, camellos, etc. Sens dubte, les capitanies de M. José Vañó Vañó (Espanyoletos), de Miguel Cerdá Puerto (Granaders), Isabel Ferre Calbo (Contrabandistes), Andreu Vañó Sempere (Suavos), la filà d’Estudiants, Ester Tormo Belda (Moros vells), M. José Puig Silvestre (Marrocs), Lorena Auñón Gómez (Moros marins) i Amparo Silvestre Alcaraz (Mosqueters) contribuiran a dotar de major esplendor si cal l’entrada de les festes de Bocairent. Per la nit, una discomòbil a la plaça de l’Ajuntament serà l’encarregada de prolongar l’activitat fins la matinada.

  Diumenge arrancarà amb la diana de gala a partir de les 8.00 h. El dia del patró continuarà a les 12.00 h amb la missa solemne que en aquesta ocasió estarà oficiada pel nou vicari episcopal Juan Melchor Seguí Sarrió amb l’actuació de l’Agrupació coral de Bocairent baix la direcció de Damián Molina Beneyto. Per la vesprada, el ‘piquete’ del Terç de Suavos recordarà l’origen en la Soldadesca dels Moros i cristians de Bocairent així com la filà de Moros vells interpretarà, per segon any, el ball del moro. La caiguda de la nit portarà la celebració de la processó de sant Blai que viurà els seus moments culminats amb l’arribada del guió pintat per Joaquín Sorolla, de la relíquia i de la imatge del sant a la plaça de l’Ajuntament quan la foscor trencada per centenars de ciris acompanye el llançament d’al·leluies i d’un espectacle pirotècnic. La tornada a l’església parroquial farà augmentar de nou l’emotivitat amb el cant de l’Himne a sant Blai.

  Dilluns serà la jornada dedicada a les batalles entre els bàndols cristià i moro que finalitzaran amb els parlaments de les ambaixades mitjançant Miguel Pérez Jorge i Pau Verdú Navarro i les posteriors confrontacions d’arma blanca. Per la nit, la retreta oferirà el toc humorístic de les festes.

  L’ermita del Sant Crist guanyarà protagonisme dimarts de matí amb la pujada fins el seu cim i l’acolliment posteriorment del ‘despojo del moro’, la conversió de l’ambaixador de la mitja lluna al cristianisme. El bes de la relíquia de sant Blai a migdia donarà pas, ja a la vesprada, al canvi de bandes que proclamarà les capitanies i els alferes de les festes del 2018. No obstant això, el declinar del programa d’actes reserva per a la mitjanit la ‘cordà’ amb els seus centenars de coets piulant pels carrers més emblemàtics del centre històric de Bocairent.

  El dia de l’Eixabegó, dimecres, servirà per recordar els festers difunts i fer balanç, en el dinar de germanor, dels Moros i cristians del 2017. A partir d’aquest moment, el cicle festiu de Bocairent arrancarà de nou fins el febrer següent en un ritual que va repetint-se any rere any des de, com a mínim, el 1860.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Ontinyent entrega els premis de rendiment acadèmic al marc de la Setmana de la Ciutat Educadora

  L’Alcalde i el Regidor d’Educació lliuren diplomes als i les 21 alumnes amb una mitjana d’excel·lent durant el curs 2022/23 en un acte al Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -