L’exposició “Memòria de la Modernitat” inclourà en exclusiva per a Ontinyent el quadre Pescadoras Valencianas” de Sorolla, una de les peces patrimonials més valuoses i importants de propietat pública a la Comunitat Valenciana.
La mostra, que recull desenes d’obres pertanyents al patrimoni pictòric de la Diputació de València, serà inaugurada el proper 26 d’octubre a la remodelada Casa de Cultura d’Ontinyent, pel President de la Diputació, Toni Gaspar, qui acudirà acompanyat pel diputat de patrimoni, Pepe Ruiz. Tots dos seran rebuts per l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, qui destacava la importància d’una mostra “que va a permetre als veïns i veïnes d’Ontinyent, La Vall d’Albaida i les comarques veïnes gaudir d’unes obres que fins ara sols es podien veure a València o no estaven exposades per trobar-se a magatzems o despatxos. És una oportunitat única i van a poder veure’s peces de gran valor, com el quadre Pescadoras Valencianas de Sorolla, que a més s’inclou en exclusiva al pas de la mostra per Ontinyent”, manifestava.
“Pescadoras Valencianas” compta amb una llarga història des que va ser pintat en 1903 per l’artista, que començava a despuntar al panorama artístic de finals del SXIX i principis del XX. Sorolla iniciava la seua aposta per la pintura a l’aire lliure junt a la mar valenciana, i en aquest llenç amb potent ús de la llum i el color mostra unes dones, lliurades a una lectura anònima, que ocupen un primer plànol en el qual destaca secundari un tipus mariner tancant l’escena per l’esquerra, amb velers sobre les aigües del mar al fons. El quadre va ser presentat en 1904 en una exposició a Berlín, sent adquirit per un coleccionista alemany la família del qual el va conservar fins a 1979, quan es va subhastar a Londres, on va ser adquirit per l’aleshores president de la Diputació, Manuel Girona.
La mostra incorporarà també com a novetat un retrat que representa a Sant Vicent Ferrer com a teòleg, obra de l’albaidí José Segrelles, obra pertanyent a l’última època de l’artista que es troba habitualment a les dependències del Palau de la Generalitat. En conjunt, “Memòria de la Modernitat”, repassarà a Ontinyent la història de l’art valencià des del gòtic i el barroc fins al segle XX mostrant una selecció d’un conjunt d’obres que inclou entre d’altres obres de Joan Reixachs, Ribalta, Vicente Lopez, Bernardo Ferrandiz, Sorolla, Pinazo, Benlliure, Equipo Crónica, Alfaro, Artur Heras, , Aurora Valero o Carmen Lloret.
La mostra anirà aparellada a la realització d’activitats com visites guiades, trobades amb artistes, taules rodones o tallers didàctics, i estarà acompanyada d’altra exposició, “Coneix la Diputació” amb la que la corporació valenciana ofereix una visió a la ciutadania de la història i els serveis que presta.Al marc del programa “La Diputació a les Comarques”, a més de “Memòria de la Modernitat” es mostrarà a Ontinyent altra exposició: “Coneix la Diputació” que pretén donar a conèixer la institució.
Per mitjà de panells amb reproduccions fotogràfiques i textos sintètics, acompanyats per grans diagrames, es recorrere la història de la Diputació, el seu funcionament, les seues competències, les diferents àrees en les quals s’estructura, la seua actual composició, les activitats que realitza, el seu patrimoni artístic i arquitectònic, les institucions que tutela, les tasques realitzades en la comarca i les que es preveuen en l’actual legislatura.
Les exposicions tindran lloc en la remodelada Casa de la Cultura Palau dels Barons de santa Barbara d’Ontinyent i el Centre Cultural de l’Obra Social de Caixa Ontinyent, i aniran acompanyades d’activitats com ara visites guiades, visites nocturnes teatralitzades, diàlegs amb les obres, tallers, trobades amb artistes representats en l’exposició, taules redones, xarrades sobre recursos que la Diputació ofereix als municipis, una activitat entorn del vi i el patrimoni, rutes temàtiques nocturnes i diversos concerts que completaren tres mesos d’intensa activitat.