21/07/2024 - 0:21
Més

  El museu del tèxtil d’Ontinyent exposarà peces dels ultims 300 anys

  Altres notícies

  El Museu del Tèxtil Valencià, a inaugurar en breu al Palau de la Vila d’Ontinyent, mostrarà prop de 70 peces dels segles XVIII al XXI que mostren el procés de creació del tèxtil. Així s’exposava aquest matí en l’acte de presentació del projecte museístic realitzat sota la direcció i l’impuls de la Universitat de València, l’Ajuntament d’Ontinyent i Caixa Ontinyent a través de la Fundació Universitària Campus Ontinyent, acte que comptava amb la presència dels màxims representants d’estes tres entitats: el Rector Esteban Morcillo; l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez; i el President de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell, així com de Jorge Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció Territorial, i Daniel González Serisola, delegat del rector per a Estudiants.

  Durant la presentació, Esteban Morcillo destacava que un projecte museístic com aquest “representa un projecte viu, que recupera, conserva memòria històrica del passat, vital per a construir el futur. És un projecte formatiu i de recerca que s’emmarca dins d’un conjunt d’activitats que representen el ferm compromís que existeix entre la universitat i la societat”.

  Per la seua banda, Jorge Rodríguez destacava que el Museu “naix des de la humilitat d’una realitat modesta, però que volem que siga l’embrió d’un espai que servisca no només per a mostrar i difondre, sinò també per a fer recerca i divulgació d’una activitat que ha bastit i moldejat l’entorn físic i humà dels nostres pobles i ciutats”. L’Alcalde, que ha destacat que el Museu “va a tenir un paper destacat dins l’aposta del Govern d’Ontinyent per diversificar l’economia potenciant el turisme”, ha reivindicat la pervivència d’una industria, la del tèxtil, que “treballa amb mà d’obra altament qualificada, té una vocació exportadora a prova de crisi, i dona treball a milers de persones”. L’any 2012 el tèxtil valencià va aconseguir una xifra de negoci de 1.900 milions d’euros, dona feina a 24.000 treballadors, i, segons xifres de la patronal ATEVAL, exporta el 60% dels seus productes finals a de més de 100 països, “unes xifres que ens conviden a seguir apostant per la nostra indústria com factor de riquesa”, afegia l’Alcalde d’Ontinyent.

  El President de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell, ha recordat el “compromís des de sempre” de l’entitat amb el projecte del Museu Tèxtil, en este cas a través de la Fundació Campus Ontinyent a la que destina el 53% dels diners per a educació de la seua Obra Social, “amb la qual tornem a la societat els beneficis que aquesta ens genera”.
  Carbonell ha incidit en la importància de que el Museu del Tèxtil Valencià “estiga ubicat al que ha estat el bressol del sector, Ontinyent”.

  El projecte de musealització era exposat pel professor de Museografia de la Universitat de València Rafael Gil, qui l’ha realitzat junt amb Marta Berlanga, alumna del Màster de Patrimoni Cultural de la Universitat de València que va obtenir a tal efecte una beca de sis mesos pagada per la Fundació Campus Ontinyent. Gil explicava que la sala està dividida en quatre espais –instruments, elaboració, teixits i audiovisual–, i alberga prop de setanta peces de les quasi cent trenta inventariades, relacionades amb el procés de fabricació tèxtil.

  Segons Rafael Gil, aquestes peces, entre les quals hi ha canyes, parafina, fils de plata i or, tisores, goma aràbiga, peses, telers del segle XVIII i XIX, llibres antics, mostres de diferents teixits, espolins, o velluts, expliquen el procés de creació del tèxtil, i desenvolupen el discurs museogràfic, és a dir, tracten d’explicar com es va realitzant el tèxtil, amb especial insistència en els elements propis d’Ontinyent.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Més de 2000 esportistes participaran en les 24 hores esportives d’Ontinyent

  Ontinyent està ultimant els preparatius per a una nova edició de les seues 24 hores esportives, una festa multiesportiva...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -