20/06/2024 - 23:08
Més

  El Cronista Oficial d’Ontinyent analitza el bandolerisme ontinyentí

  Altres notícies

  Alfred Bernabeu Sanchis explica que el terme d’Ontinyent “reunia les condicions propicies” per a l’aparició d’aquest fenomen als segles XVII i XIX

  El Cronista Oficial d’Ontinyent, Alfred Bernabeu Sanchis, ha participat a la XXIX Assemblea de Cronistes Oficials del Regne de València, celebrada recentment entre els municipis de València, Tous, Alberic i Llíria, on es reunien més de 80 persones en representacions de les seues localitats.

  Durant les sessions de treball eren presentades diverses comunicacions històriques i treballs com el que va presentar Bernabeu, una ponència titolada “Aproximació al bandolerisme a Ontinyent (segles XVII i XIX)”. A la mateixa, Sanchis va presentar un treball amb dues parts diferenciades: una primera sobre la incidència  que tingué a Ontinyent el bandolerisme del Barroc i, posteriorment, el revifament d’aquest fenomen en la primera meitat del segle XIX. El Cronista Oficial d’Ontinyent explicava que tot i la distinta cronologia, “les causes de l’origen del bandolerisme són les mateixes: un desequilibri entre el creixement demogràfic i els recursos alimentaris”. Els bandolers buscaven zones que facilitaren la seua fugida en cas de ser perseguits, i el terme d’Ontinyent reunia totes aquestes condicions durant el segle XVII. Les causes del renaixement del fenomen al Segle XIX “eren conegudes: la difícil situació econòmica junt amb l’existència de desertors de l’exèrcit que s’enfrontaren a les forces napoleòniques, i que ara es dedicaven al bandidatge”.

  Tal com explicava  Bernabeu, la figura del bandoler va ser mitificada “però la realitat va ser altra, la major part d’aquests personatges no eren ni generosos, ni bondadosos”. La violenta persecució que es va fer dels bandolers, amb execucions brutals i públiques, van gestar una espècie de procés de martirització dels roders. “Sols d’aquesta manera s’explica que un grup d’ontinyentins, quan encara existien bandolers i contrabandistes, assumiren el seu rol i exerciren de manera lúdica com a tals fundant en 1861 la comparsa de Contrabandistas”, exposà el Cronista Oficial d’Ontinyent.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Pepe Serna revalidat com a president d’ATEVAL per a una nova etapa de creixement

  En un acte ple de representants del món polític, empresarial i acadèmic, Pepe Serna ha estat revalidat com a...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -