21/07/2024 - 0:47
Més

  El Consorci de Museus impulsa les dones artistes a la Vall d’Albaida amb el projecte DAR

  Altres notícies

  El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb el Centre del Carme Cultura Contemporània, celebra en 2023 la quarta edició a la Comunitat Valenciana del projecte DAR (Dones Artistes Rurals), una iniciativa que treballa amb dones artistes rurals per a impulsar el seu desenvolupament personal i professional, gestionar i promocionar la seua producció artística, generar projectes col·laboratius i fomentar la creació de col·lectius artístics.

  En cadascuna de les seues edicions a la Comunitat Valenciana, el programa se centra en un territori diferent, amb el suport de les diferents mancomunitats. En aquest 2023, el programa es desenvolupa a la Mancomunitat la Vall d’Albaida, a la província de València, que engloba un total de 34 poblacions.

  Les dotze creadores amb què es compta a la Vall d’Albaida són Paz Boïra, María Canet, Xus Francés, Lluci Juan, Inma López Mora, Elisa Merino C., Georgina Mollà, Carol(ina) Otero, Lucía Peiró, Amparo Pinter, Nati Soriano, Celia Valls i Lía Vidal.

  La primera edició del projecte DAR, en 2021, es va desenvolupar amb una quinzena d’artistes de la Mancomunitat La Serranía, a la província de València. En 2022 es van llançar dues noves edicions incorporant-hi dues mancomunitats de les províncies d’Alacant i Castelló, l’Alcoià i el Comtat i l’Alt Palància, respectivament. En línia amb l’objectiu de creixement d’aquesta iniciativa, en 2023, DAR ha ampliat la seua àrea d’acció a dos territoris catalans: Conca de Barberà i Terres de l’Ebre, en què està treballant actualment.

  “Estenem el nostre model d’agitació cultural a través de projectes com DAR (Dones Artistes Rurals), amb l’objectiu de vertebrar territorialment a través de la creació artística, al mateix temps que contribuïm a activar zones perifèriques i donem impuls a les creadores que les habiten. Ho fem generant xarxes per a reivindicar-les i visibilitzar-les, prestant suport, recursos i acompanyament a totes aquelles artistes que resideixen en entorns rurals”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

  “La comunitat DAR està creixent i es va generant d’aquesta manera una xarxa de col·laboració entre les artistes dels diferents territoris. A més, moltes d’elles han aconseguit dedicar-se professionalment i de manera exclusiva a la seua producció artística”, comenta Clara Albacete, creadora i directora d’aquesta iniciativa del Consorci de Museus.

  El projecte compta amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre del Carme Cultura Contemporània. A més, consta en les cartografies de bones pràctiques del Ministeri de Cultura i la Xarxa Rural Nacional.

  DAR també està inclòs en la llista dels millors projectes de cultura en el medi rural 2022 de l’Observatori de Cultura de la Fundació Contemporània i l’Associació d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló li va atorgar en 2022 un dels seus reconeixements.

  Formació, col·laboració, visibilitat

  El programa comença detectant les necessitats de les creadores, oferint-los formació i planificant trobades que incentiven el seu desenvolupament professional. Entre l’oferta formativa, cal destacar l’oportunitat d’assistir al curs d’orientació professional per a artistes visuals impartit per Jaime López, de l’associació Arte Sostenible.

  Un altre dels objectius del projecte DAR és el foment i la generació de xarxes de col·laboració, per la qual cosa, a més de comptar amb un servei de consultoria personalitzada, s’impulsa la creació de projectes comunitaris entre les participants. A més, el programa ofereix a les creadores la possibilitat de visibilitzar el seu treball a través de la seua plataforma digital i en diferents mitjans de comunicació.

  El projecte DAR es presentarà al Centre del Carme Cultura Contemporània el 22 de juny a les 19 h, en una trobada en què els assistents podran conéixer DAR, les artistes participants d’aquesta edició i descobrir els avantprojectes creats dins del programa per les artistes de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Més de 2000 esportistes participaran en les 24 hores esportives d’Ontinyent

  Ontinyent està ultimant els preparatius per a una nova edició de les seues 24 hores esportives, una festa multiesportiva...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -