18/12/2024 - 2:55
Més

    El Cant de la Sibil•la és declarat Bé Immaterial de Rellevància Local

    Representants de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència han comunicat hui verbalment a l’Ajuntament d’Ontinyent que s’ha acceptat la petició de declarar el Cant de la Sibil•la d’Ontinyent com a “Bé Immaterial de Rellevància Local”. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha destacat que es tracta “d’una magnífica noticia que posa en més valor si cap un esdeveniment cultural únic, amb profundes arrels en la nostra història”, i ha valorat molt positivament l’acollida a la proposta que va ser tractada el passat mes de juliol al ple d’Ontinyent a instàncies del regidor de Cultura, José Antonio Calabuig Oviedo, comptant amb el recolzament de tots els grups.

    El Cant de la Sibil•la, que serà inscrit en breu en l’Inventari del Patrimoni Cultural Valencià de la Generalitat, suposa la representació ontinyentina del drama litúrgic medieval que profetitza la fi del món, molt difós al Sud d’Europa fins que va ser prohibit per l’Església al segle XVI.

    Calabuig Oviedo ha explicat que la distinció aconseguida “es dirigeix en especial a aquelles tradicions que mantenen i potencien l’ús del valencià i, en aquest aspecte, el Cant de la Sibil•la, que originalment es cantava en llatí, és una de les primeres expressions poètiques en la nostra llengua, ja que es documenten versions en valencià des del segle XIII. El regidor explicava que “La idea de sol•licitar-la va ser del Consell Municipal de Cultura. Les associacions que participen en el Cant de la Sibil•la ens van suggerir que així adquiriria un major reconeixement i des del Govern d’Ontinyent ens va parèixer convenient i vam iniciar el procediment”, apuntava.

    Des de l’any 2000, quan es va recuperar aquesta tradició, el Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Ontinyent organitza amb diverses entitats i associacions locals, com el grup Menestrils, la Colla de Campaners o el Grup de Danses, la representació del Cant de la Sibil•la. Aquesta posada en escena, que té lloc cada 22 de desembre a l’església de Santa Maria, s’ha convertit en una cita imprescindible en el calendari cultural de la ciutat i ha esdevingut en un reclam de primer ordre per al turisme cultural que atrau públic local, comarcal, nacional i fins i tot de l’estranger. En incloure el Cant de la Sibil•la a l’Inventari de Béns Immaterials de Rellevància Local de la Generalitat, la Conselleria de Cultura dictaminarà les mesures a adoptar que garantisquen la preservació i difusió del cant, així com de la seua investigació i documentació.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Nico Calabuig (Compromís) demana una sessió urgent per defensar l’ensenyament en valencià

    El grup municipal Compromís per Ontinyent ha sol·licitat la convocatòria urgent d’una sessió extraordinària del Consell Escolar Municipal per...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -