Per al Govern d’Ontinyent les persones són el més important. Per això, en esta nova legislatura volíem abordar dos qüestions com eren la soledat de les persones majors i la taxa de suïcidi, ja que tots els informes nacionals i autonòmics indicaven l’increment d’aquests dos col·lectius.
En rebre les xifres d’Ontinyent, aquelles dades que apareixen en informes globals van passar a ser dos realitats que hem convertit en una prioritat. Les xifres parlen per si mateixa. Per una part, a Ontinyent hi ha 1514 persones majors de 65 anys que viuen soles o almenys consten empadronades com a tal. D’altra banda, pel que feia a la taxa de suïcidi, segons dades de la Policia Local, als últims 3 anys hi ha constància de 87 intents de suïcidi i 6 consumats.
Amb el pla de lluita contra la soledat, com ja vàrem anunciar, volem arribar a la població que viu soles, especialment, aquella que per comptar amb pocs recursos econòmics o per no tindre un cert grau d’autonomia no pot gaudir dels programes d’envelliment actiu impulsats per l’Ajuntament d’Ontinyent o de totes aquelles activitats que es realitzen al Centre Cívic del Llombo i al CIM de Sant Rafel. És fonamental arribar a estes persones i saber quina és la seua necessitat per a poder oferir-li altres programes municipals com poguera ser menjar a casa, teleassistència, acompanyament a través del nostre voluntariat de serveis socials AMVOS o, fins i tot, la tramitació de la llei de la dependència. Amb les enquestes donarem veu de nou a la ciutadania perquè siguen ells i elles els que ens expliquen els seus problemes i així poder oferir solucions reals per a totes i tots els ontinyentins.
Però, tan important és oferir solucions davant situacions complexes com no tancar els ulls davant realitats també complexes com puga ser el suïcidi. A les xifres d’Ontinyent cal sumar aquestes: a escala mundial hi ha una mort cada 40 segons, en l’àmbit estatal és la principal causa externa de mortalitat i a la Comunitat Valenciana per cada 100.000 habitants hi ha 7,7 suïcidis. Són xifres reals, que amaguen una situació que cal abordar ja.
L’Ajuntament d’Ontinyent com administració, i encara que no disposem de tots els mitjans necessaris amb els quals si compten institucions superiors, està elaborant un pla de prevenció contra el suïcidi. Anem a ser pioners en l’àmbit municipalista en la implantació d’aquest tipus de pla perquè som conscients que el silenci no ajuda a totes aquestes persones que, en algun moment, han pensat que és millor desaparèixer. És cert que el suïcidi és considerat com un problema multifactorial i de gran complexitat que precisa, sobretot, d’un canvi social per a una adequada prevenció. Però, també és cert que el primer pas és parlar d’aquesta realitat. No podem oblidar que el suïcidi és el cim d’un problema que amaga malalties com la depressió o l’ansietat. Cal parlar amb normalitat per a trencar amb el tabú i l’estigma instaurat a la nostra societat cap a una realitat que, cada vegada, sofreix més gent. Totes i tots aquells que estan passant per un procés depressiu deuen saber que poden parlar amb normalitat del que senten i, sobretot, que poden demanar ajuda.
Nosaltres hem deixat de mirar a un altre costat i encara que ens queda molt de treball per davant sabem que estem en el camí correcte. Tots els estudis indiquen que molts dels suïcidis es poden prevenir. Governem per a tots i cadascun dels col·lectius de la nostra ciutat, especialment els més vulnerables.