11/08/2022 - 17:19
IniciOpinióAl voltant de la fossa 21 del cementeri de Paterna

Al voltant de la fossa 21 del cementeri de Paterna

Si alguna cosa s’ha de tenir en consideració respecte de la recuperació de la memòria democràtica al País Valencià, és el desenvolupament de les polítiques públiques dutes endavant per les administracions estatals, autonòmiques i locals.

Amb aquests nivells de concreció i materialització, respecte de la memòria democràtica, s’han de facilitar accions per fer efectiu el marc legal, el qual estableix com s’han de dur endavant aquestes polítiques públiques per recuperar, protegir i conservar la memòria democràtica valenciana.

La localització, exhumació i identificació de les restes de les víctimes desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura franquista, ha de ser una d’aquestes accions.

Són les famílies els principals interessats, sobretot perquè els seus familiars puguen ser soterrats amb la dignitat que es mereixen

Amb el compromís decidit de les administracions i la decisió ferma de les famílies es pot aconseguir aquest objectiu. Al parer meu, i així m’ho ha demostrat la meua curta experiència, pel que fa a la participació en la recuperació de víctimes de la dictadura franquista a la ciutat d’Ontinyent i, en l’actualitat, en la recuperació de la fosa del cementeri d’Albaida, són les famílies els principals interessats, sobretot perquè els seus familiars puguen ser soterrats amb la dignitat que es mereixen. Les administracions, els tècnics que treballen en els processos d’exhumació i els polítics, sobretot, han de respectar eixa decisió de les famílies. Els familiars sols volen soterrar amb dignitat als seus familiars.

Els fills i filles, els nets i netes, les besnétes i besnéts són els que han de fer possible aquesta recuperació i encapçalar aquesta demanda a les administracions, que han de posar els mitjans necessaris per a tancar definitivament les ferides que han estat obertes tants anys. Ferides silenciades, oblidades i ignorades que ara, des de la tolerància, el coneixement dels fets i responsabilitat democràtica, romandran tancades per sempre. Cal continuar donant suport a les famílies i difondre la tasca, que en aquest cas ve duent endavant l’associació de la fossa 21 de Paterna, on hi ha valldalbaidins assassinats.

Fa temps que l’associació Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida col·labora amb altres entitats memorialistes i justament el passat 25 d’agost, mentre s’encetaven els treballs d’exhumació de la fossa 21, aconseguíem localitzar els familiars de dues víctimes més d’aquesta fossa. Aquesta a de ser la tasca, no sols de les famílies, sinó de la resta de la societat i en particular de l’administració local, que ha de donar suport a les associacions memorialistes en la recerca de les famílies, facilitant els mitjans. Les famílies no tenen la capacitat econòmica per poder tirar endavant amb aquesta tasca, per la qual cosa els ajuntament han de ser un suport fonamental.

A la Vall d’Albaida, primer amb els “tretze de la corda” d’Ontinyent i després amb la tasca encetada per l’Associació Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida amb la recuperació de les víctimes de la fossa del cementeri d’Albaida, deixarem lliure de foses la nostra comarca. Amb aquest projecte, veïns de Benigànim i d’Albaida podrán ser soterrats dignament, tot i que la dignitat mai la varen perdre.

S’ha de difondre i explicar als més joves, com i per què va passar allò, des de la reflexió crítica i constructiva, fugint del “i tu més”

A més a més, s’ha de difondre i explicar als més joves, com i per què va passar allò, des de la reflexió crítica i constructiva, fugint del “i tu més”, per construir una societat tolerant que sàpiga abordar aquesta qüestió amb maduresa. S’han de crear les ferramentes per explicar el per què es fa, com s’ha de fer i quin són els resultats d’una exhumació. La tasca no s’acaba amb la recuperació del les víctimes, la tasca ha de continuar fent pedagogia i de la memòria, coneixement.

  1. El passat 25 d’agost eren 7 les famílies que romanien per localitzar. La nit d’aquell mateix dia, els missatges del WhatsApp no paraven d’entrar, es va localitzar la família de dues víctimes.

Resta difondre els noms dels quals resta localitzar i que són:

  1. Francisco Martí Insa, 33 anys, obrer d’Ontinyent
  2. Manuel Torró Tormo, 32 anys, impressor d’Ontinyent
  3. Francisco Ferrero Llopis, 26 anys, ebenista d’Ontinyent
  4. Antonio Tormo Gandia, 28 anys, espardenyer d’Ontinyent
  5. Luis Montes Calabuig,41 anys, obrer d’Ontinyent

Per contactar amb l’associació de la fossa 21:

Telèfon Pilar: 667300066, email: Pilitaberner@hotmail.com

Redacció TVDO
Redacció TVDOhttp://www.tvdigitalontinyent.com
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials. Periodic d'Ontinyent i la Vall d'Albaida Digital
Articles relacionats
Continue to the category
- Advertisment -

Popular

Comentaris recents