27/11/2024 - 6:24
Més

    Per un Govern d’Ontinyent més sensible a les necessitats reals

    Nicolau Calabuig i Serna
    Candidat a l’Alcaldia d’Ontinyent i Portaveu municipal Compromís

    Al Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent del darrer 26 de gener vaig defensar la moció treballada pel nostre grup municipal, amb l’objectiu d’impulsar l’autoconsum energètic compartit a la nostra ciutat. La proposta constava de dos vessants: per una banda, l’elaboració i aplicació d’un estudi per tal d’aprofitar al màxim totes les teulades d’edificis municipals i infraestructures públiques per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, sense afectar terrenys forestals o de producció agrícola. Per altra, la bonificació de l’IBI i l’ICIO als pisos que participen d’un autoconsum energètic compartit, com ja s’ha fet fins ara en l’autoconsum individual a les casetes i vivendes unifamiliars.

    Les motivacions principals que ens van fer presentar la proposta són, fonamentalment, necessitats socials i ecològiques. La situació de pobresa energètica de moltes famílies, unida a l’encariment generalitzat de la factura energètica, requereix una resposta també per part de l’administració local. L’Ajuntament no pot mantindre’s impassible davant l’increment de les famílies que necessiten ajuda per poder pagar els subministraments, o fins i tot per alimentar-se. Una situació que s’ha agreujat els darrers mesos, tal com explicava Creu Roja d’Ontinyent el passat novembre, quan feia públic que està atenent un 44% més de famílies amb xiquets i xiquetes que precisen ajudes de primera necessitat.

    A més, que la nostra ciutat porte diversos anys ocupant el tercer lloc al rànquing de les ciutats valencianes més contaminades per ozó troposfèric, amb totes les conseqüències que això té per a la salut de les persones i del nostre entorn, hauria de fer que es destinaren més recursos i esforços a la reducció de la contaminació. Una situació que s’afegeix als evidents efectes del canvi climàtic en l’augment de les temperatures a tot el planeta, i que ens obliga a transitar cap a un model energètic basat en la descarbonització i la millora de la qualitat de l’aire que respirem.

    Davant esta situació social i mediambiental, la nostra proposta plantejava mesures concretes i viables per impulsar un model energètic més barat per a les famílies, més just i més respectuós amb l’entorn. A pesar d’això, la moció no va ser aprovada al Ple Municipal. Una vegada més, La Vall ens Uneix va utilitzar la seua majoria absoluta per a tombar una proposta constructiva i positiva per a Ontinyent.

    Malauradament, el partit de la majoria absoluta va preferir vanagloriar-se de tot el que s’ha estat fent fins ara a Ontinyent en matèria d’autoconsum energètic (avanços dels quals nosaltres hem participat sempre votant a favor), i va intentar desqualificar la nostra proposta titllant-la d’”irreal”. Una vertadera llàstima, tenint en compte que es tractava d’una proposta completament viable per seguir avançant en benefici de la majoria de famílies, i que ja s’està aplicant en altres municipis de població semblant a Ontinyent, com per exemple Catarroja, que té aprovades les bonificacions a l’autoconsum compartit en les seues ordenances fiscals. A més, naturalment, la proposta no pretenia omplir de la nit al matí totes les teulades municipals de plaques solars, sinó crear les condicions necessàries per a fer-ho progressivament, a través d’un fons municipal plurianual.

    La postura a la defensiva de La Vall ens Uneix contrastava amb la nostra disposició a esmenar la moció si calia, per tal de facilitar la seua aprovació. De fet, quan la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, va explicar que l’estudi sobre les teulades d’edificis municipals disponibles ja existia, no vam tindre cap inconvenient en retirar eixa proposta d’acord, sempre que se’ns facilitara l’esmentat estudi i es publicara al web de l’Ajuntament per tal que la ciutadania puga consultar-lo amb total transparència. Evidentment, era impossible que coneguérem l’estudi si no se’ns havia informat de la seua existència ni se’ns havia donat accés al seu contingut.

    Des de Compromís per Ontinyent no tenim cap problema en reconéixer els avanços que s’han anat produint en matèria d’autoconsum individual a Ontinyent. De fet, nosaltres sempre hem votat a favor de qualsevol mesura que fera avançar la ciutat en este sentit. Tanmateix, la nostra proposta pretenia -i pretén- fer un pas més per aconseguir una energia més neta i barata per a la majoria de les famílies, que viuen a les comunitats de veïnes i veïns. És una llàstima que el govern municipal actual no haja volgut aprovar-la, com tantes altres propostes que hem presentat durant estos quatre anys de treball intens des d’una oposició constructiva.

    A pesar de tot, de cara al futur hi ha una bona notícia. En només quatre mesos, tindrem l’oportunitat de propiciar, entre totes i tots, un nou govern municipal més sensible a les necessitats reals de la majoria social, que puga aprovar i posar en marxa totes les propostes útils per a la vida de la gent. Una altra manera de governar Ontinyent és possible i necessària.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    “L’extraordinari de la normalitat” de Carles Cerdà triomfa al Mondoc amb el Premi del Públic

    El curtmetratge documental "L’extraordinari de la normalitat", dirigit per Carles Cerdà, ha sigut guardonat amb el Premi del Públic...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -