25/11/2024 - 0:55
Més

    Malestar en la indústria tèxtil al no ser inclosa en el Reial decret de les ajudes als sectors gas intensius

    El nou any arranca amb una sensació de malestar en la Indústria Tèxtil espanyola després de conéixer-se les condicions de l’Annex al qual fa referència l’Article 59 Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre i en el qual queda exclòs, de manera incomprensible, el sector dels acabats tèxtils, quan ja van ser reconeguts com a gas intensius en l’anterior decret 11/2022, de data 22 de juny de 2022, podent en aqueix moment acollir-se a les ajudes contemplades en l’article 20 del mateix decret.

    El sector dels acabats és imprescindible i necessari com a baula de la producció de tota la cadena de valor tèxtil, per tant, l’afectació que es deriva de la present situació repercutiria en tota la indústria, estant en joc la continuïtat i el futur industrial tèxtil.

    La cadena de producció i valor afegit en la indústria tèxtil es compon de diferents subsectors successius i complementaris: filatura, tejeduría, acabats, confecció, logística i distribució. La indústria tèxtil consta de 3.591 empreses que generen 6.046 milions de xifra de negoci ocupant a 46.642 llocs de treball.

    Pel que respecta a la utilització intensiva de gas, és el sector dels acabats el gran consumidor de gas i, per tant, afectat per les pujades de preus. Aquest subsector aglutina a Espanya unes 200 empreses a ple rendiment. Aquestes empreses estan especialitzades en diferents processos d’ennobliment per a la transformació dels productes tèxtils abans de la seua confecció o posada a punt en el mercat (tintura, estampació i altres processos d’acabats). El subsector dels acabats afecta a prop de 4.500 llocs de treball amb una xifra de negocis de més de 600 milions d’euros. Representa al 5,6% d’empreses i al 15% de la xifra de negoci de sector tèxtil industrial.

    En general, són empreses de grandària mitjana, amb grans inversions en maquinària i instal·lacions que utilitzen com a matèries primeres els productes químics, sent intensives en l’ús d’aigua, electricitat i sobretot del gas industrial. Resultant el component energètic del gas el més important en costos. De fet, el gas industrial suposa en el escandallo del producte entre el 30-40% del cost ponderat final del servei d’acabat.

    L’afectació del subsector dels acabats tèxtils pot tindre uns efectes devastadors en la cadena de valor de tota la indústria tèxtil espanyola, afectant també els productes de la moda i confecció ja que tots els productes tèxtils passen en diferents processos d’acabats. Les conseqüències seran greus per al tèxtil espanyol si no es compensen els alts costos energètics, especialment el gas de major utilització industrial intensiva en els acabats.
    Segons explica Pepe Serna, president del CIE, “en l’article 59 del R. Decret 20/2022 indica que l’Annex on es detallen les activitats incloses en la línia d’ajudes proposades podrà ser modificat mitjançant acord de consell de ministres. És per això, que sol·licitarem que s’incloga al subsector d’acabats tèxtils com a sector gas intensiu, i puga beneficiar-se de les ajudes proposades en l’RD 20/2022”.

    Serna afig que “les empreses han tingut una afectació en els costos inassumible actualment, pel fet que el mercat no pot absorbir la repercussió tan directa i brusca, en un espai tan curt de temps, al no poder traslladar als seus clients aquests augments de preus per no ser competitius, en aquestes condicions, els seus productes en el mercat internacional. Aquesta situació ha provocat que s’estiguen duent a terme aturs productius, que han vist reflectits en una disminució anual del consum de gas del 37% en aquest últim any”.
    El sector dels acabats tèxtils va consumir en 2,3 TWh1 de gas en 2021. El mes d’octubre del 2022, el consum interanual de gas per al sector havia sigut del 1.7 TWh

    Els successius augments del gas en 2021 I 2022 han derivat en un increment acumulat del preu MWh de fins més d’un 800% depenent de períodes (des de 20 €/MWh a 200 €/MWh).

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    L’associació d’hostelers d’Ontinyent renova la seua imatge amb la marca “Ah!”.

    L’associació d’hostelers d’Ontinyent, AHVAL, ha donat a conèixer la seua nova imatge corporativa amb el llançament de la marca...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -