26/11/2024 - 21:44
Més

    Nico Calabuig i M. Àngels Moreno analitzen amb disseminat i urbanitzacions la necessitat de millorar els serveis i la sostenibilitat

    Aquest dijous tenia lloc a la Seu de Compromís per Ontinyent una reunió de treball entre Nico Calabuig i M. Àngels Moreno, portaveu i regidora de Compromís per Ontinyent, i presidentes, presidents i representants de les diferents associacions veïnals del disseminat i urbanitzacions d’Ontinyent. La trobada va permetre exposar les situacions de cada zona, i detectar diferents necessitats comunes, com incrementar els contenidors i punts de recollida de fem i residus verds, estudiar la connexió del bus urbà amb diferents punts cèntrics del disseminat, facilitar la instal·lació de plaques solars, augmentar els espais per a pas de vianants i ciclistes, o potenciar una major vigilància i convivència en diferents zones. A més, com a tema general de ciutat es va comentar la preocupació per la pèrdua d’especialitats i l’escassesa de professionals sanitaris a Ontinyent.

    A la reunió van assistir representants de les associacions veïnals de la Urbanització Helios i el Camí Font de Pola, Bracet de la Ponceta, Costa Ombria, La Farola, La Ponceta i Urbanització Les Aigües. Pel que fa a les persones representants del Camí dels Presos i la Urbanització El Pilar, no van poder acudir per motius laborals i traslladaran les seues peticions per escrit.

    En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “valorem molt positivament aquesta trobada amb representants del disseminat i urbanitzacions de la nostra ciutat, ja que és un sector veïnal tradicionalment oblidat, i que des de Compromís consideràvem prioritari escoltar. Existeixen necessitats comunes que cal abordar, entre les quals hi ha diferents aspectes vinculats a la sostenibilitat. Per una banda, compartim amb els representants veïnals la importància d’ampliar els contenidors i punts de recollida del fem. L’objectiu és poder contribuir a una millor gestió dels residus en aquestes zones. A més, alguns punts pateixen descontrol, amb l’abocament de residus tòxics i perillosos, que en cap cas haurien d’estar allí, i afecten negativament el veïnat”.

    “Així mateix, el desenvolupament de més punts de recollida de residus verds permetria aprofundir en les alternatives a les cremes. És evident que la ciutadania vol apostar per mecanismes que substituïsquen la crema dels residus vegetals, per això cal ser ambiciosos en aquest sentit. Estudiar la instal·lació de diferents punts de recollida que queden repartits pel disseminat i es buiden amb fluïdesa, per evitar incendis, facilitaria que més persones s’acolliren a aquestes alternatives més sostenibles”, manifestava Calabuig.

    El portaveu també apuntava que “la reunió ens ha permés constatar una idea que veníem treballant, com és l’estudi i desenvolupament de parades del bus urbà que arriben a punts cèntrics i accessibles del disseminat, en la futura segona línia o en una tercera creada a tal efecte. Està clar que el bus no pot arribar a cada camí, ni anar tan lluny que perda el seu sentit de transport urbà, però seria molt interessant introduir algunes parades properes, que serviren per a aglutinar gent de les zones del disseminat. Açò permetria facilitar la mobilitat sostenible i continuar descendint l’ús del vehicle privat, que a hores d’ara és quasi indispensable per a qualsevol desplaçament en el cas del disseminat”.

    La regidora i portaveu adjunta del grup polític, M. Àngels Moreno, subratllava que “les associacions del disseminat i urbanitzacions també ens han manifestat la necessitat de facilitar la instal·lació de plaques solars, com una mesura clau que reduïsca l’impacte ambiental del disseminat. L’autoconsum energètic és fonamental per al present i el futur, i cal bolcar esforços en trobar les fórmules per a fer-lo viable tècnicament en totes les zones. Per altra banda, compartim la necessitat d’ampliar les zones de pas de vianants i ciclistes en diferents punts i carreteres del disseminat. Moltes persones transiten diàriament per aquests punts i de vegades els espais de pas són inexistents o estan plens de brossa. Aquestes accions són importants per continuar desenvolupant entorns i hàbits de vida més saludables”.

    “Alguns representants veïnals també han insistit en la necessitat de millorar la convivència en determinades zones, on es produeixen molèsties derivades del soroll de la gran concentració de motos, o alguns actes d’incivisme. Per això, insistim en la importància de recuperar i ampliar serveis de vigilància de proximitat en aquells espais urbans i propers a la ciutat, i reclamar més efectius dels cossos de seguretat per a la vigilància del disseminat més allunyat. La nostra ciutadania necessita sentir-se segura i també comptar amb una vigilància més propera i pedagògica. Però alhora, també insistim en la necessitat de treballar per oferir alternatives d’oci a les persones joves en edat adolescent, ja que considerem que aquesta situació no es pot afrontar únicament amb una acció punitiva”, assenyalava Moreno.

    La regidora també explicava que “per altra banda, un tema general que preocupa a les diferents associacions és l’escassesa de professionals sanitaris i la progressiva pèrdua de serveis i especialitats a Ontinyent. Ens hem compromés a reivindicar davant el Departament de Salut aquestes necessitats, ja que la nostra ciutat i comarca mereixen uns serveis sanitaris complets, estables i amb garanties. Més encara, quan des de la Generalitat Valenciana s’està finalitzant la construcció del nou Hospital Comarcal. Cal recordar que en el seu moment ja vam proposar la creació d’una Regidoria de Sanitat específica que s’encarregara de supervisar aquestes qüestions i treballar-les conjuntament amb el Departament de Salut, però la proposta no va prosperar pel vot en contra de La Vall ens Uneix”.

    Des de Compromís per Ontinyent han conclòs agraint “la predisposició i atenció oferida per totes les persones representants del disseminat i les urbanitzacions. Considerem indispensable escoltar i tindre en compte les seues realitats, demandes i necessitats, ja que són ontinyentins i ontinyentines. La nostra ciutat té un terme molt ampli. Això exigeix tindre visió de conjunt i fomentar polítiques que facen possible cohesionar-lo, amb l’objectiu de fer més còmoda, sostenible i saludable la vida quotidiana de totes i tots”.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    “L’extraordinari de la normalitat” de Carles Cerdà triomfa al Mondoc amb el Premi del Públic

    El curtmetratge documental "L’extraordinari de la normalitat", dirigit per Carles Cerdà, ha sigut guardonat amb el Premi del Públic...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -