Els balladors arribats d’un total de setze localitats participaran dissabte pròxim, 8 de setembre, en la 35a Festa de les danses de la Vall d’Albaida a Bèlgida. Així, representants de Benigànim, Bocairent, Alfarrasí, el Palomar, Castelló de Rugat, Albaida, Ontinyent, Fontanars dels Alforins, Agullent, Montaverner, la Pobla del Duc, Quatretonda, Bellús, l’Olleria i de la població amfitriona mostraran la diversitat dels seus balls en una cita que completarà el grup de Xert, al Baix Maestrat.
Per tant, la trobada servirà “per estimular els nostres sentits”, en paraules del president de la Mancomunitat de municipis de la Vall d’Albaida, Filiberto Tortosa, de la mà “del tacte de les postisses, de la vistositat de balls i de vestits i dels sons del tabal, de la dolçaina i del clarinet” a càrrec de les més de 500 persones participants previstes. A més, per al màxim dirigent de la institució “les danses configuren una classe magistral d’Història que recorda la vinculació dels nostres avantpassats amb el seu entorn”. Per la seua banda, el conseller de Cultura, Julià Engo, ressalta la “implantació comarcal de les danses com demostra l’alta participació que any rere any aconsegueix l’aplec i que el converteixen en un acte imprescindible per a enaltir el nostre folklore”.
La celebració servirà, a més, per recuperar “l’Ú” de Bèlgida i la “Jota” que seran reestrenats a la finalització de la cercavila que donarà inici a les 18.30 h després d’un gran treball col·lectiu. Per això, la regidora de Cultura, Noelia Vidal, assegura que la jornada és una proposta “obligatòria per a tots els enamorats de les nostres tradicions”. Així, el consistori iniciarà la programació dijous amb la inauguració d’una exposició comarcal de fotografies i d’indumentària a les 19.00 h al Centre social que anirà seguida d’una conferència sobre les castanyoles a càrrec de Miquel Àngel Flores i de la presentació de la revista Caramella.
Tortosa incideix en la importància de Festa de les danses de la Vall d’Albaida perquè “és la mostra folklòrica de ball de carrer més antiga de la Comunitat Valenciana”. Igualment, la iniciativa serveix per “exaltar el nostre patrimoni immaterial amb uns balls nascuts de les influències de l’àmbit de la serra de Mariola i de la comarca de la Costera que els dota d’unes particularitats pròpies en cadascun dels municipis participants i que gràcies a esta propostes podrem apreciar en el seu conjunt”. Així mateix, el president de la Mancomunitat destaca que aquesta trobada “es configura en l’activitat lúdica i festiva més representativa de la nostra comarca” perquè “el ball ha acompanyat i acompanya encara hui la majoria de les celebracions que al llarg de l’any formen el calendari festiu dels nostres pobles com un ingredient imprescindible”.