26/11/2024 - 12:08
Més

    Guia: Que es pot fer en la fase 2?

    A partir del pròxim dilluns 1 de juny, tota la Comunitat Valenciana canvia a la fase 2 del desconfinament, dins del que ja anomenen la ‘nova normalitat’. Amb aquest canvi arriben moltes novetats que tenim que tindre en compte, per això publiquem aquesta guia:

    Es permeten la reobertura de centres comercials i espais culturals, a més d’ampliar la capacitat del grups en les eixides.

    Grups més amplis i bodes

    En la fase 2 ja es permetrà el contacte social entre grups de fins a 15 persones, sempre mantenint la distància social i les mesures de protecció oportunes. Així mateix, es podran celebrar bodes en tota mena d’instal·lacions, amb un aforament del 50% i sense superar els 100 convidats en espais a l’aire lliure o els 50 en espais tancats. Els velatoris també tindran un límit de 25 persones en espais a l’aire lliure —mateix per a soterraments i cremacions— o 15 en espais tancats. En els llocs de culte, on fins a l’anterior etapa es permetia un terç de l’aforament, la limitació serà ara de la meitat.

    Les comunitats autònomes i les ciutats autònomes podran permetre en el seu àmbit territorial la realització de visites als residents d’habitatges tutelats, centres residencials de persones amb discapacitat i centres residencials de persones majors, així com els passejos per part dels residents. Encara que al principi es reservava a supòsits excepcionals la possibilitat de visitar als majors, el Ministeri de Sanitat ha eliminat les limitacions i ha determinat que correspondrà a les administracions regionals establir les condicions.

    Obrin centres comercials, i es permeten els mercats ambulants

    Els centres i parcs comercials reobrin però, amb bastants limitacions: es prohibeix la permanència en les zones comunes o àrees recreatives, l’aforament estarà limitat al 40% i s’establirà un horari d’atenció preferent per a persones majors de 65 anys. En els mercats ambulants a l’aire lliure s’amplia la capacitat de llocs a un terç dels habituals, al mateix temps que tornen les autoescoles i acadèmies privades, sempre amb les mesures de distanciament i higiene oportunes.

    Els restaurants deixaran entrar a clients en el seu interior, si bé no es podrà consumir en la barra —només en taula— i l’aforament estarà limitat a un terç, de manera que hi haja separació suficient entre els clients. Per altra banda no es permet l’obertura de les discoteques ni els bars nocturns. Els hotels i allotjaments turístics podrán obrir novament les zones comunes amb un terç de la capacitat habitual i les mateixes restriccions que en el sector de la restauració quan es tracte de restaurants o cafeteries.

    Cines i teatres

    Ja es poden obrir les biblioteques i museus, a més dels cines, teatres i auditoris. Això si, podràn obrir al públic amb butaca assignada prèviament i limitació d’un terç de l’aforament. Idèntica condició tindran les sales d’exposicions, conferències i de tipus multiús. Els espectacles culturals hauran d’acollir a menys de 50 persones en llocs tancats i a menys de 400 a l’aire lliure, sempre que siga amb el públic assegut i mantenint la distància suficient.

    El turisme actiu i de naturalesa ja es permetia en grups limitats durant la fase 1, però ara s’obri a un major nombre de persones.

    En les biblioteques es podran fer consultes en sala sempre que no se supere un terç de l’aforament autoritzat i usar els ordinadors destinats als usuaris. No obstant això, les sales infantils i les col·leccions de lliure accés romandran tancades.

    Proves d’accés a la universitat i programes de reforç

    L’àmbit educatiu també espera importants novetats. Es preveu que els alumnes de segon de Batxillerat que vulguen accedir a la universitat podran examinar-se en la convocatòria ordinària, prevista entre el 22 de juny i el 10 de juliol. L’aprovació d’una nova pròrroga de l’estat d’alarma permet que en la fase 2 es reprenguen les classes, sense especificar que siga només per als alumnes de quart de l’ESO i segon de grau mitjà o superior, com estava previst al principi. Tot això si es compleixen els protocols de distanciament interpersonal i altres mesures de prevenció i higiene.

    Piscines i platges

    Les piscines recreatives podran obrir al públic amb cita prèvia i un aforament màxim del 30% o el que permeta complir amb la distància de seguretat. A més, s’organitzaran horaris per torns, no es podrà fer ús de les dutxes dels vestuaris ni de les fonts i les instal·lacions hauran de netejar-se, almenys, tres vegades al dia. També reobriran les platges, on es permetrà la pràctica d’activitats esportives, professionals o d’ocis, sempre que es puguen desenvolupar individualment i sense contacte físic.

    Competicions esportives

    Les competicions professionals tornen, però s’assemblaran poc a com eren abans de l’emergència sanitària. Els partits de LaLiga, l’ACB o les carreres de MotoGP podran celebrar-se si les condicions sanitàries ho permeten, però el gran públic només veurà aquests esdeveniments per la televisió, ja que se celebraran a porta tancada i únicament es permetrà l’accés als mitjans de comunicació encarregats de la seua retransmissió. Els entrenaments dels esportistes d’elit podran ser totals, encara que amb un màxim de 14 persones, però hauran de continuar sent bàsics i de caràcter individual per als quals participen en lligues no professionals federades.

    Als esportistes no professionals ja se’ls permet practicar activitats a l’aire lliure amb aforament limitat, en termes similars a l’oci i la cultura: menys de 400 assistents en els espais oberts, però asseguts i mantenint la distància suficient. En els espais tancats, es podrà disputar trobades sense públic i només en el cas d’esports en els quals no existisca contacte o el risc de contagi siga baix. A més, en els municipis que ja es troben en la fase 2, queden eliminades les franges horàries, de tal forma que es podrà fer esport quantes vegades es vulga.

    Els viatges amb cotxe no canvien

    Les condicions per a moure’s amb cotxe no canvien respecte a l’anterior fase, excepte pel fet que ara és més àmplia la llista de llocs als quals es pot acudir. Tal com es portava fent fins al moment, els habitants d’un domicili podran ocupar tots els seients del mateix vehicle sense necessitat d’usar màscara, mentre que si els interessats no viuen junts podran viatjar dos per cada fila i amb màscara. Per a anar amb moto, podran viatjar dues persones en les circumstàncies habituals si viuen juntes, però si viuen en domicilis diferents hauran de portar casc integral o màscara.

    Viatjar sense restriccions —encara que amb normes d’higiene i distanciament físic— no serà possible fins a la ‘nova normalitat’, etapa a la qual el Govern espera arribar, com molt prompte, el 22 de juny. Quan tot el país aconseguisca eixe estadi, finalitzaran les limitacions de moviment, incloent la possibilitat d’efectuar desplaçaments fora de la província. Fins al moment, únicament podran eixir de la seua regió els qui justifiquen motius sanitaris, laborals, professionals, empresarials o causes de força major.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    “L’extraordinari de la normalitat” de Carles Cerdà triomfa al Mondoc amb el Premi del Públic

    El curtmetratge documental "L’extraordinari de la normalitat", dirigit per Carles Cerdà, ha sigut guardonat amb el Premi del Públic...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -