Des del passat 14 d’octubre i fins dilluns que ve, 28, Albaida acull l’Exposició fotogràfica “Canvia de Sabates”, una mostra del multipremiat fotògraf bangladeshí GMB Akash que ens endinsa en les adoberies de cuir de Bangladesh per a mostrar les condicions inhumanes en què treballen les persones d’este sector relacionat amb la indústria de la moda.
L’exposició, que pot visitar-se a la Casa de la Dona (c/ Arqueoleg Ballester, 2) i al IES Josep Segrelles, està composta per 34 fotografies d’este fotògraf documental considerat un dels més influents d’Àsia amb més de 80 premis internacionals i més de 70 publicacions de prestigi internacional. A través de la seua particular mirada, GMB Akash utilitza la fotografia com a llenguatge per a accedir, comunicar i fer que la injustícia i el patiment siguen sentides.
En este cas concret, l’autor posa rostre i dóna veu als i les treballadores de les adoberies de cuir de Bangladesh (en molts dels casos xiquets i xiquetes) que desenrotllen la seua activitat en condicions inhumanes i insalubres vulnerant-se d’una forma continuada els seus drets com a persones.
Per a visualitzar esta situació la mostra proposa un recorregut a través dels sentits. Mitjançant diferents instal·lacions, el públic podrà oldre, veure o sentir algunes de les condicions a què es veuen sotmesos i sotmeses els i les treballadores de les adoberies: aigües brutes, llocs de treball xicotets i foscos o l’empremta ecològica que la fabricació d’unes bótes de pell deixa en el planeta.
Cine Fórum: The True Cost
Per altra banda, i també com a part del Projecte “Arreglem la Moda. Treballant els Objectius de Desenvolupament Sostenible amb la Ciutadania global, executat per l’ONGD SETEM Comunitat Valenciana, el dilluns 28 d’Octubre, de 19 a 21 hores, es projectarà a la Sala Cultural Cinema Odeón “The True Cost”, una pel·lícula documental d’Andrew Morgan centrada en la moda ràpida i les seues conseqüències. El film explora l’impacte de la moda en la gent i el planeta, i posa en relleu la història no comptada darrere de la roba que vestim diàriament i desafia a l’espectador a preguntar-se qui paga el preu de la nostra roba?
Després del visionat s’obrirà un interessant debat sobre les dos cares de la indústria de la moda, les conseqüències de la denominada moda low cost i els problemes que generen la falta de transparència en la cadena de subministrament de la industria.
L’entrada a la sala serà lliure fins a completar aforament.
Projecte Arreglem la Moda
Estes activitats formen part del projecte “Arreglem la Moda: Treballant els Objectius de Desenrotllament Sostenibles amb la ciutadania global”, executat per l’ONGD SETEM Comunitat Valenciana, finançat per la Generalitat Valenciana i part de la Campanya Roba Neta. L’acció a Albaida ha estat possible gràcies al suport del Ajuntament d’Albaida i del IES Josep Segrelles.
El projecte pretén sensibilitzar la població en general de la Comunitat Valenciana sobre la vulneració dels drets humans i laborals que pateixen dones i hòmens en el sector de la moda a escala global, així com dels impactes que esta situació provoca en els països enriquits i empobrits econòmicament.
Canvis en la indústria d’este sector poden contribuir a aconseguir metes concretes dels Objectius de Desenrotllament Sostenible 2030. Este projecte vol aconseguir estos canvis augmentant la conscienciació i sensibilització sobre la problemàtica de la deslocalització del sector de la moda en el teixit social, empresarial especialitzat, i educatiu de la Comunitat Valenciana.
SETEM Comunitat Valenciana
SETEM és una organització no governamental per al desenrotllament (ONGD) , que treballa des de l’any 1993 per a promoure un sistema econòmic i social mundial més just i solidari a través de l’educació i la sensibilització a la societat valenciana mostrant alternatives com el consum responsable i el comerç just.