26/11/2024 - 17:10
Més

    La Glorieta: respectarà el banc perimetral i recuperarà la Casa del Jardiner

    Amb les últimes aportacions de les entitats ciutadanes i la Comissió de Patrimoni, el Govern d’Ontinyent ha donat per definitiu el projecte de remodelació de la Glorieta, amb un pressupost d’1,6 milions d’euros. Els distints processos de participació ciutadana portats a terme estos mesos han permès introduir millores i ajustos al projecte original. Aquestes novetats atenen tant les demandes de la ciutadania com la necessitat de dotar Ontinyent d’un espai multifuncional i lúdic en un parc que és emblemàtic per al conjunt de la població.

    Tot i que es manté el concepte global del projecte, s’ha decidit treballar per la conservació dels elements patrimonials de la Glorieta, com ara la pedra natural i la reixa de la bancada que rodeja el parc i la coneguda com la Casa del Jardiner, un immoble considerat com una mostra de casa rural valenciana. Pel que fa a la bancada de pedra perimetral, de 1885, les obres contemplen també la instal·lació d’elements que permeten complir la normativa de seguretat i l’aplicació d’un tractament de conservació de la pedra i la reixa.

    Els treballs en la Casa del Jardiner consistiran en l’eliminació de les alteracions i els elements impropis que al llarg del anys han anat desfigurant la seua imatge primigènia. Els experts en arquitectura rural valenciana consideren que, en el seu estat original, la Casa del Jardiner de la Glorieta recrea el tipus bàsic de la casa de camp valenciana inserida en un entorn urbà.

    El reconegut parc de la Glorieta acollí el primer assentament de l’orde dels franciscans observants a Ontinyent, abans d’anar-se’n al carrer Major i construir l’actual complexe conventual situat en la pujada del Camí de la Moneda. Els historiadors assenyalen que dins de la parcel·la de la Glorieta existí un ermita dedicada a Sant Antoni Abad, alçada abans de l’arribada dels frares, hui desapareguda.

    Tant el regidor de Patrimoni, Joan Sanchis, com la responsable del àrea de Medi Ambient, Sayo Gandia, han agraït les valuoses aportacions de la població: “els processos de participació són sempre un termòmetre del grau d’implicació d’una societat, i en el cas d’Ontinyent podem dir que estem a un nivell altíssim”, ha explicat Sanchis, qui va participar dimarts en l’última reunió ciutadana referida al projecte de remodelació de la Glorieta. Segons Sayo Gandia, “l’objectiu de dotar al nostre parc mes emblemàtic d’un espai lúdic i de zones verdes s’ha aconseguit amb nombroses aportacions ciutadanes”. Així mateix, la regidora ha recordat també la participació de 1.400 escolars en el procés de tria del disseny de la zona de jocs infantils, que ocupa el 25% dels 6.000 metres quadrats del parc.

    La remodelació de la Glorieta dóna més protagonisme als xiquets i xiquetes, creant la zona de jocs més gran d’Ontinyent. També reubicarà la zona de berenadors i restauració; adequarà l’espai destinat a actuacions culturals, i inclourà més vegetació per generar ombra natural. En la part de darrere del parc es crearan dues noves zones diferenciades: una d’elles inclourà un espai amb paviment roig que es destinarà a actuacions culturals i un altra que inclourà uns berenadors. Aquesta zona que s’ha traslladat a la part posterior del parc per permetre la convivència i reduir les  molèsties al veïnat per soroll, està previst que en el futur oferisca un servei de restauració de qualitat per als visitants, que seria objecte d’un concurs públic per part de l’Ajuntament. Així mateix, la reforma inclou la substitució de la font i de la tolla per més vegetació i arbrat que permeta crear més ombra natural i ampliar l’espai verd.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    “L’extraordinari de la normalitat” de Carles Cerdà triomfa al Mondoc amb el Premi del Públic

    El curtmetratge documental "L’extraordinari de la normalitat", dirigit per Carles Cerdà, ha sigut guardonat amb el Premi del Públic...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -