Les diverses accions impulsades per l’Ajuntament d’Ontinyent en matèria d’inserció laboral han permès crear 244 llocs de treball directes als últims tres anys a la ciutat. Els diversos plans i programes, dels que també han participat la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i altres entitats, han suposat una inversió de més de 3 milions d’euros per contribuir al descens de l’atur en un 24% des d’octubre de 2015.
L’última onada de dades de l’atur publicades pel SERVEF, relatives a octubre de 2018, constata un descens de la desocupació a Ontiyent del 1’1% respecte al mes anterior, el 6’5% interanual i del referit 24% al trieni, on s’ha passat de 3853 a 2927 persones. El major descens total per sectors és al de serveis (-323), seguit per la indústria (-306), treballadors sense ocupació anterior (-131), construcció (-130) i agricultura (-36). Per sexe l’atur ha baixat en 442 dones i 484 homes, mentre que per edat baixa en 46 persones menors de 25 anys; 606 d’entre 25 i 44 anys; i 274 majors de 45 anys.
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha incidit en què “un 24% és un descens important però no ens podem conformar i hem de seguim treballant com a societat per seguir baixant l’atur”. En aquest sentit, l’alcalde recordava que des de 2015 l’Ajuntament ha posat en marxa diversos Plans de Reactivació Econòmica que han inclòs ajudes a empreses i millores als polígons com a espais generadors d’ocupació, però també creació de llocs de treball públic de manera directa. En aquesta última línia l’alcalde agraïa “la implicació d’altres entitats i especialment de la Generalitat i la Diputació de València, amb l’ajuda de les quals acumulem més de 3 milions d’inversió pública en plans d’ocupació a Ontinyent en tres anys”, assenyalava.
El regidor de Política Econòmica, Pablo Úbeda, repassava la posada en marxa de plans com Avalem Joves Plus; els plans d’ocupació per a majors de 55 anys; els programes Emcorp, Encord i Emcold; Salari Jove; els plans conjunts de Diputació, els programes d’inserció sociolaboral i els plans d’ocupació municipals. A estes accions s’ha d’afegir la llançadora d’ocupació posada en marxa enguany per Telefónica, la Fundació Santa Maria la Real i l’Ajuntament, amb un total de 24 participants dels que 17 s’han inserit al món laboral (un 70%); els equips recerca ocupació i emprenedoria de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, el Servef i l’Ajuntament Ontinyent, que amb un total de 20 participants ha inserit al mercat de treball 12 persones; o els acords Territorials Ontinyent-Ibi-Alcoi que ha suposat la contractació de 6 persones per l’Ajuntament per a l’execució del projecte.
Úbeda posava de relleu que el descens continuat de l’atur a Ontinyent (sols interromput per un repunt estacional el passat mes d’agost) “constata que alguna cosa estarem fent bé a la ciutat, quan a més mentre nosaltres no deixem de baixar, al conjunt d’Espanya ha pujat per tercer mes consecutiu”. Amb tot, el regidor incidia en què “com diu l’alcalde, el 24% de descens que acumulem en tres anys és una dada que s’ha de valorar amb esperança, però també amb la ferma intenció de no abaixa la guàrdia i seguir amb l’aposta que venim fent per recolzar a empreses i emprenedors i aprofitar totes les oportunitats que tingam per fomentar l’activitat econòmica i crear llocs de treball”, manifestava.