Per què les joves de hui en dia no estudien carreres tècniques malgrat tindre millors expedients acadèmics i demostrar amb assiduïtat esforç i constància? Aquesta és la qüestió que planteja l’Àrea de Comunicació de la Universitat Politècnica de València, que des del curs 2007-2008 s’ocupa del Programa Valentina amb l’objectiu d’eradicar prejudicis i de millorar la percepció que l’alumnat de secundària té sobre els estudis de caràcter tècnic. Es tracta, en definitiva, de promocionar aquests tipus de graus universitaris per tal de facilitar l’adquisició de coneixements i d’aconseguir una major presència de les fèmines en les enginyeries oferides per la UPV.
El taller, concebut exclusivament per a l’alumnat de 4t d’ESO de l’àmbit científic, va presentar durant cinquanta minuts aquells estereotips de gènere associats a les carreres tècniques amb la finalitat de reflexionar sobre quins són els obstacles que cal superar encara perquè les dones cursen més aquests estudis. Així, la incompatibilitat de les professions tècniques amb la vida familiar, la presència majoritària de xics en les enginyeries o la preferència per altres graus com Dret o Magisteri foren alguns dels vells prejudicis absurdes que la UPV intentà combatre amb el Programa Valentina.
El taller, que va oferir atractives dinàmiques de grup que obligaren els estudiants a considerar els pros i contres de l’accés de les dones a aquest món laboral, també incloïa el visionat d’un capítol de la divertida minisèrie Valentinas, un projecte audiovisual de la UPV protagonitzat per cinc joves independents que lluiten pels seus somnis i que han de prendre una complicada decisió: optar per una o altra carrera universitària.
El Programa Valentina, que du quasi una dècada visitant els centres de secundària de la Comunitat Valenciana, va nàixer com a homenatge a l’enginyera russa Valentina Tereshkova, primera cosmonauta que va viatjar a l’espai. Tereshkova fou investida doctora honoris causa per la Universitat Politècnica de València l’any 1991.