Josep Almudéver, de 97 anys, milicià i integrant de les Brigades Internacionals, torna a terres valencianes per compartir en diversos pobles de la Ribera, la Costera, la Vall d’Albaida i l’Horta la seua vivència durant la Segona República Espanyola i la Guerra Civil. Al matí del dimecres, dia 13, intervindrà davant l’alumnat de l’IES Pou Clar d’Ontinyent; i a les 19 hores en un acte públic en l’Associació de Veïns El Llombo.
Almudéver manté viu el seu esperit jove de lluita per la llibertat i la justícia que li va entrar des de l’adolescència. És un dels poquíssims soldats d’aquells voluntaris de diversos països del món que s’incorporaren a les Brigades Internacionals per a que lluitar al front republicà que encara viu. En acabar la guerra, fou condemnat per “auxili a la rebel·lió” quan “els qui es rebel·laren contra el sistema establert democràticament foren els franquistes”, com sempre conta ell mateix una i altra vegada.
Ara, una vegada més, torna. I ho farà fonamentalment per a contar la seua experiència als instituts on alumnes de batxillerat ja estudien la història de la primera meitat del segle XX. A més a més, també intervindrà en actes públics en diversos pobles, inauguracions d’exposicions i recepcions municipals.
A la seua edat manté una lucidesa envejable. Domina el francés, el castellà i el valencià. “Té una memòria i un estat de salut molt per damunt de la mitjana de la seua edat”, explica Toni Simó, historiador i membre de l’associació El Castell, d’Alcàsser, que introduirà les xerrades acompanyat de Luis Botello, professor d’institut i integrant del col·lectiu Parlem de la República a Benifaió. Tots els actes en els que intervindran han estat organitzats pels propis centres docents, associacions i forces polítiques progressistes.
El dilluns, dia 11, estarà a l’IES Arabista Ribera de Carcaixent i per la vesprada (19 hores) a l’Auditori municipal Antigues Dominiques. L’endemà al Josep Maria Parra d’Alzira pel matí, i acte públic a l’ajuntament (13:30). Per la vesprada assistirà a Guadassuar on s’inaugurarà l’exposició El somni de la lliberat de l’Associació d’ex-presos i Represaliats Polítics Antifranquistes (AERP) i la fundació FIES de CC OO. També hi haurà una xerrada, a les 18:30, al Centre Cultural.
El dijous, 14 d’abril, 85 aniversari de la proclamació de la Segona República, visitarà Xàtiva per a parlar amb els alumnes dels instituts Ribera i Lluis Simarro. També haurà una recepció a l’Ajuntament.
L’endemà serà un dels dies més especials per al brigadista francés de pares valencians. A la Pobla Llarga aprofitarà l’ocasió per a visitar la localitat on va passar una part de la cruel guerra formant part d’un destacament de les Brigades Internacionals. En aquesta localitat intervindrà en l’IES Pere Esplugues i per la vesprada impartirà una xerrada a les 18:30 en la Casa de la Cultura.
Josep Almudéver Mateu és fill de pares valencians, d’Alcàsser el pare, i de València la mare. Naix a Marsella en 1919. Va passar la República i la guerra al poble dels seus pares. En 1936, amb 17 anys, falsifica la documentació per incorporar-se com a milicià republicà al front de Terol on es ferit de gravetat.
En 1938 s’incorpora a les Brigades Internacionals fent valer la seua nacionalitat francesa. Serà expulsat a França en 1939. Torna de França abans d’acabar-se la Guerra Civil espanyola i és apressat al port d’Alacant. Va estar tancat als camps d’internament de Los Almendros (l’Alacantí), Albatera (Bajo Segura) i Portaceli (Camp de Túria); i les presons Model de València i Aranjuez (Toledo). Un tribunal militar el condemnà a 12 anys i un dia en judici sumaríssim. Després d’eixir en 1943 serà enllaç dels guerrillers de Llevant i en 1947 s’exilia a França. És l’autor de El pacto de la no intervención. Pobre República, títol de les seues memòries publicades en novembre de 2014 per l’Agrupació d’Estudis Locals El Castell d’Alcàsser. Acaba de fer-se una segona edició del llibre.