27 panells amb més de 150 imatges divulguen la pilota valenciana i altres modalitats com la
vela llatina, corregudes de joies o el tir i arrossegament.
El regidor d’Educació destaca l’alt valor didàctic de la mostra tant per als estudiants de Magisteri com per als de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport.
El Campus Universitari d’Ontinyent inaugurava ahir l’exposició “Esport tradicional valencià i territori”, que als seus 27 pannells i més de 150 imatges divulga la pilota valenciana i altres modalitats com la vela llatina, corregudes de joies o el tir i arrossegament. La mostra, organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, la Diputació de València i Caixa Popular, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent, aprofundeix en les principals modalitats d’esport autòcton presents en el territori valencià a partir de les aportacions d’una trentena d’investigadors i investigadores de la Universitat i d’altres especialistes en divulgació popular.
El regidor d’Educació d’Ontinyent, Óscar Borrell, destacava “l’alt valor didàctic de la mostra tant per als estudiants de Magisteri com per als de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, amb uns pannells molt treballats, que conformen una exposició que suposa una nova mostra de suport del vicerectorat que agraïm”, assenyalava. Borrell recordava que enguany la ciutat ha acollit la partida de pilota valenciana de la Setmana de Benvinguda, i destacava la importancia “d’apostar per l’esport de base i també els nostres esports tradicionals, com és la pilota”, assenyalava.
Víctor Agulló, comissari de l’exposició i professor de la UV, explicava que la mostra, “és pionera a la seua manera d’abordar la importància de l’esport tradicional valencià, especialment les modalitats de la pilota valenciana (galotxa, raspall, llargues,…), des del punt de vista històric, cultural, arquitectònic, esportiu, didàctic, etc”. D’igual manera, es tracten altres esports autòctons com a part del patrimoni cultural valencià (vela llatina, corregudes de joies, tir i arrossegament), els jocs tradicionals en diferents espais valencians, en particular de l’interior valencià, així com l’atletisme popular a partir del circuit de curses populars, la Volta a peu o els clubs d’atletisme.
Per la seua banda, el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, destacava que “la Universitat està compromesa amb el treball en pro del patrimoni cultural valencià i la seua difusió, i en eixa idea de transferir coneixement hem considerat interessant mostrar a la societat civil els valors de l’esport tradicional valencià”, manifestava. La mostra es podrà visitar fins al 30 de novembre al Campus d’Ontinyent, sent la seua següent destinació la localitat de Faura, al Camp de Morvedre.