La Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, amb la col·laboració dels municipis i dels centres excursionistes de la comarca, han organitzat, la vuitena edició de Senderisme a la Vall d’Albaida 2015. Aquesta iniciativa turística mediambiental té com a escenari les serres que envolten la comarca. L’objectiu principal del programa de senderisme es donar a conèixer els nombrosos recursos ecològics, naturals, botànics i patrimonials, així com els espais singulars i zones naturals protegides que rodegen la Vall. Mitjançant aquest projecte la Mancomunitat vol oferir un turisme natural, ecològic i sostenible.
Per al president de l’entitat, Vicent Gomar Moscardó, “el senderisme és un programa molt demandat i esperat per tots els amants de la natura que fusiona el medi ambient, la cultura, l’esport i la salut en un mateix territori” ha continuat: “es tracta d’una activitat dinàmica, divertida i apta per a tots els tipus de públics que vullguen fomentar l’activitat física, gaudir de l’entorn i la bona companyia”.
Gomar ha emfatitzat: “es tracta d’un programa intens que aglutina 28 rutes de senderisme, que es realitzaran en 4 mesos, des del 19 de setembre que comença al municipi d’Alfarrasí fins el 20 de desembre que conclourà a Bellús”. “Un total de 14 caps de setmana faran les delícies de tots els amants de la natura”.
L’edil ha animat a tots els veïns de la comarca i comarques veïnes a realitzar aquestes rutes verdes per les nostres serres ,“de segur que hi trobaràs qualsevol motiu per gaudir dels nostres recursos culturals i naturals”: ha conclòs Gomar.
Aquest any les rutes tenen un preu simbòlic de 2€ per persona i per ruta, en concepte d’assegurança, que hauran d’abonar al responsable en cada municipi 15 minuts abans de començar la marxa. Els usuaris han d’estar inscrit de forma on line, com a màxim, el dijous anterior a la ruta a través de la web en www.valldalbaida.com i consultar totes les bases de participació.
Dissabte 19 de setembre: Alfarrasí
Realitzarem la ruta dels “pobles del Riu”. A les 9h de matí, des de l’ajuntament d’Alfarrasí eixirem cap a Benissuera, on podrem contemplar el Palau de Benissuera, que va ser construït al segle XV, a més a més, de l’encant dels pobles menuts i acollidors com aquest. Continuarem en direcció a Sempere, on admirarem el paisatge que deixa a una part i altra del camí, fins arribar a Sempere. Allí podrem observar el mirador l’embassament de Bellús des d’un altra perspectiva i passejar pel poble, que compta, igual que Benissuera, amb un palau medieval, que actualment alberga, l’Ajuntament. Així com l’església de Sant Blai. Cap a les 10:30h hores esta previst l’esmorzar allí. Tot seguit continuarem la ruta fins arribar al poble. Al finalitzar la marxa, hi haurà un refrigeri per als participants.
La longitud total és de 8 km i el temps aproximat és de 3 hores. Presenta una dificultat baixa i mereix la pena conèixer els paratges naturals que envolten els pobles del riu amb la panoràmica de l’embassament de Bellús.
Diumenge 20 de setembre: Fontanars dels Alforins
Realitzarem la ruta de la calç a Fontanars dels Alforins. La marxa consta d’una volta circular a peu guiada per el terme de Fontanars d’uns 9-10 km que passarà diverses d’aquestes construccions emprades per a l’elaboració de la calç, algunes d’elles restaurades. Al mateix temps d’aquesta caminada i visita, hi hauran xicotetes explicacions sobre el producte de la calç i l’ofici de calciner, explicades pels guies del recorregut així com per un antic calciner, que ens contarà les seues experiències en aquest ofici. Després reprendrem el camí cap al poble i ens dirigirem a la casa de la cultura on es projectarà un curt documental, d’uns 20 minuts, que narra com era aquest desaparegut ofici.
A la finalització de la ruta l’ajuntament de Fontanars oferirà un xicotet refrigeri per als participants. La longitud total és de 10 km i el temps aproximat és de 4 hores Presenta una dificultat mitja i mereix la pena descobrir el patrimoni industrial dels forns de calç i la seua fabricació dels revestiments naturals.