728×90 caixa onti estiu

S’acorda el disseny d’un Pla Conjunt de neteja barrancs i llits de rius a la província de València

El delegat de Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha mantingut aquest matí una reunió amb el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, la presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Mª Ángeles Ureña, el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro i el Comissari d’Aigües, Francisco Javier Ferrer Polo, amb l’objectiu d’abordar la neteja i manteniment dels barrancs i els llits dels rius.

Com a resultat de la reunió s’ha acordat començar una sèrie de reunions tècniques que desemboquen en l’elaboració d’un Pla Conjunt entre les diferents Administracions per a “maximitzar la coordinació de tots i netejar els nostres llits, millorant, així la prevenció d’incendis i inundacions”, ha assenyalat el delegat de Govern. “I, per açò, volem que la Generalitat i les Diputacions de Castelló i Alacant se sumen per a posar damunt la taula tots els plans de manteniment de cada administració i optimitzar els recursos i prioritzar els treballs en aquelles zones on hi haja més urgència”.

Durant la reunió s’ha insistit en què és important que una vegada es realitza la primera neteja per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, posteriorment, l’administració competent, ja siga municipal o autonòmica, mantinga una labor de manteniment d’eixos treballs de neteja.

“Ha sigut una reunió molt constructiva i positiva. Hem traslladat els nostres punts de vista i anem a coordinar-nos més i aconseguir que la informació fluïsca millor perquè aquest és un tema que ens preocupa a tots”, ha assenyalat Moragues.

Per la seua banda, el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha qualificat la reunió de “molt satisfactòria ja que ens preocupa la propagació d’incendis i la neteja dels nostres barrancs i l’elaboració d’un Pla Conjunt és una garantia per als nostres municipis. Sempre diuen que el millor incendi és el que no es produeix”. A més, ha afegit que des de la Diputació de València “sempre hem optat per a la lleialtat institucional i cooperació, i arribar a un acord i posar en marxa ja una reunió tècnica que es materialitze en una millora dels nostres barrancs és essencial”.

Des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, el seu president, Rubén Alfaro, ha mostrat la total cooperació de la institució que realitzarà una labor de conscienciació i informació en els municipis per a donar a conèixer els tràmits a l’hora de realitzar aquests treballs “perquè els nostres veïns tinguen els millors serveis i els barrancs nets que és el desig de tots nosaltres”.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer disposa d’un Programa de Conservació de Llits, que cobreix tot l’àmbit de la Demarcació Hidrogràfica realitzant tasques de manteniment i conservació de llits, en l’extensa xarxa que abasta uns 50.000 Km de longitud que s’estén per quatre comunitats autònomes (la Comunitat Valenciana, 49,6% respecte a la superfície total, la Comunitat de Castella-la Manxa, amb 36,6%, Aragó amb 13,2%, i Catalunya, 0,6%.)

Les labors de manteniment i conservació s’accentuen en l’època estival, per a previndre o mitigar els efectes de les pluges de tardor, que en aquest àmbit territorial solen tindre caràcter torrencial amb molta freqüència. Els treballs consisteixen fonamentalment en esbrosses selectius amb eliminació de vegetació alóctona i retirada d’espècies invasores, principalment “arundo donax”, o canya comuna, i, en alguns punts, retirada de “ludwigia grandiflora”.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer realitza una priorització de les actuacions a executar, tenint en compte tant la informació derivada dels informes de la policia de llits com les peticions d’intervenció que formulen Ajuntaments, ONG, particulars o associacions. Les actuacions en llits públics situats en zones urbanes corresponen a les administracions competents en matèria d’ordenació del territori i urbanisme (és a dir, municipal o autonòmic) sense perjudici de les competències de l’administració hidràulica per a atorgar les preceptives autoritzacions. També poden realitzar treballs de conservació de llits particulars amb autorització de l’organisme de conca corresponent. A més, si el tram de llit té protecció ambiental és necessari disposar de l’informe favorable de l’òrgan ambiental autonòmic corresponent.

La inversió de conservació de llits de rius des de 2012 fins a 2015 ha sigut de més 4,6 milions d’euros, dels quals 2,3 milions s’han destinat a la província de València.

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Redacció TVdigitalOntinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

El Club Martinez Valls Bàsquet continua imparable sumant victòries

El sènior A només ha perdut dos partits aquesta temporada