Ontinyent ha restablert ja la normalitat després de la intensa tempesta de granis registrada el passat dissabte a la ciutat. La ràpida intervenció de la brigada d’Obres, coordinada pel regidor Manuel Cuesta, ha fet possible que aquest mateix matí hagen desaparegut la pràctica totalitat dels efectes de d’una granissada “com no es recordava als últims 20 anys a Ontinyent”, explicava el regidor.
Poc després de l’acte de la Publicació de Festes de Moros i Cristians, i abans dels sopars de comparsa, de 21:25 a 21:45, es registrava una tempesta que deixava al voltant de 200 cotxes amb danys de xapa i a les llunes; diversos vehicles quedaven atrapats pel fang; i eren nombrosos els desperfectes a vivendes, camins i zones verdes del casc urbà. Una de les cobertes del desllunat de l’edifici consistorial també es veia danyada per la pedra.
Cuesta afegia que “només acabar de ploure, i en veure les dimensions de les conseqüències, ens vam posar mans a l’obra per tornar-ho tot al seu lloc”. D’aquesta manera, els vehicles atrapats eren atesos, i dues màquines retroexcavadores acompanyades per camions retiraven fins a 40.000 quilos de terra i grava a les vies i camins, els fanals i mobiliari urbà trencat era substituït, i les deixalles d’algun mur caigut eren retirades.
A l’Observatori d’Ontinyent-Germanies es va registrar la intensitat màxima entre les 21:30 i les 21:35 hores. El responsable d’aquest observatori i President de Associació Valenciana d’Aficionats a la Meteorologia (AVAMET), Jesús Martí, explicava que en eixos 5 minuts la precipitació va ser de 11’1 litres per metre quadrat, amb una intensitat màxima de 311’4 per hora, constituint “la pedregada més gran registrada a Ontinyent des de l’any 1990”, confirmava.
Però no sols el casc urbà s’ha vist afectat. Al 50% del terme, a tota la Solana, s’han vist greument afectada la producció d’ametlla, oliva, vinya i caquis, així com els melons, hortalisses i altres cultius estivals. El Sequier Major d’Ontinyent, Miquel Ferri, lamentava “les enormes pèrdues que hem patit en només 20 minuts de tempesta, principalment a la zona d’horta del Pla, en un moment important de la campanya de recollida dels cultius d’estiu, que d’aquesta manera han vist afectada la seua producció”.
El Regidor de Medi Ambient, Fran Quesada, recordava que molts cultius no estaven assegurats per part dels llauradors, i que “l’autocultiu, que és molt potent a la zona, també s’ha llançat a perdre, ha estat una destrossa total”. Plaques fotovoltaiques i solars tèrmiques també s’ha vist afectades.
Manuel Cuesta afegia que “la gent va tenir alguns moments d’inquietud, però la col·laboració de la ciutadania ha estat exemplar”, remarcava. Manuel Cuesta, agraïa el treball realitzat pels operaris que han estat actuant i per la Policia Local, “però també la bona predisposició de la ciutadania per a fer front a una situació tan inesperada com aquesta”, afegia.