La democràcia no és això, companys, no és això…

El 27 de novembre de 2015, la pàgina web de l’Ajuntament d’Ontinyent anunciava la presentació d’una moció al Ple de l’Ajuntament, a proposta de l’Alcaldia, perquè es declarara l’any 2016 com “Any Gomis” en record del compositor ontinyentí, autor –entre moltes altres obres– de l’Himne de Riego.

A la web es nomena l’Himne de Riego com el primer himne oficial d’Espanya. És una d’aquestes coses que es conten a mitges conscientment. L’Himne de Riego és atribuït al nostre músic i va ser composat en honor el tinent coronel que es va alçar contra l’absolutisme del rei Ferran VII. Fou, efectivament, l’himne d’Espanya en la Primera i Segona República.
En paraules de l’alcalde Jorge Rodríguez, “tenim l’obligació de ser transmissors de la nostra història i de la nostra cultura a les noves generacions. El 225é aniversari del naixement a Ontinyent del músic Josep Melcior Gomis és una oportunitat única per recuperar la seua memòria, per a posar-la de nou en valor i, sobretot, per a donar-la a conéixer a tota la població, des dels xiquets fins als majors […] creem que és una ocasió immillorable per a involucrar-se en un projecte de ciutat, una iniciativa que a tots ens ha de fer sentir-nos orgullosos per haver tingut un personatge tan il·lustre com Gomis”.

El passat plenari de l’ajuntament d’Ontinyent va aprovar amb els vots en contra d’EUPV i Compromís una moció que impedirà que onege a l’Ajuntament d’Ontinyent la bandera de l’època històrica en què l’Himne de Riego ens representava a totes i a tots.

La moció pretén, cosa que aplaudim, apostar per recuperar la memòria democràtica del nostre país. La cosa és que aquesta moció no feia cap falta, i vos explique per què: l’ajuntament d’Ontinyent forma part de la Xarxa de Municipis per la posada en valor de la memòria històrica, impulsada des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Aquesta xarxa treballa, justament, per la memòria que aquesta moció pretén posar en valor. Si es vol concretar en Ontinyent, també tenim la Comissió per a la Recuperació Històrica de la Memòria Democràtica d’Ontinyent, creada el 2015 i de la qual formen part representants polítics dels diferents grups municipals, investigadors locals i el servei municipal d’arqueologia. A la pròpia moció llegim d’aquesta comissió: “El seu principal objectiu és la recuperació de la memòria històrica de totes les ontinyentines i ontinyentins que varen perdre la vida, varen patir presó, deportació i/o exili, confiscació dels seus béns, treballs forçats o internament en camps de concentració dintre o fora d’Espanya per motius polítics, ideològics, religiosos o de qualsevol altra índole, durant la Guerra Civil i el Franquisme”. Aquesta comissió és idònia per a organitzar els actes, xarrades, pel·lícules, exposicions… en homenatge a totes les persones que lluitaren per la llibertat i en contra del totalitarisme en el nostre país. Per a això es va crear la comissió.
Aleshores, per què una nova moció?

Aquesta moció té un truc amagat sota la màniga. Segons l’últim punt de la moció, no lluiran al balcó de l’ajuntament (vell i nou)banderes no oficials sense el vot favorable de tots els grups municipals del consistori. De TOTS. No es va acceptar la nostra esmena en què proposàvem canviar “de tots” per “la majoria”. Algú imagina el PP i Ciudadanos votant a favor de penjar la bandera republicana al balcó de l’ajuntament vell? Sí, eixa bandera que representa un període històric (parlàvem de recuperar la memòria històrica i els valors democràtics?), amb un himne creat per un personatge tan il·lustre com Gomis, ontinyentí a qui dediquem un any en un projecte de ciutat per a donar-lo a conéixer a tota la ciutadania (obviant que l’Himne és d’aquesta època, o com?).

Així doncs, l’objectiu d’aquesta moció del PSOE, segons el nostre parer i pels motius abans explicats, no és recuperar els valors democràtics i la memòria històrica. Per a això, l’únic que cal és formar part activa de la Xarxa abans nomenada i treballar de veritat i fer funcionar la Comissió per a la recuperació de la Memòria Democràtica d’Ontinyent. Aquesta moció, el que ha aconseguit, amb els vots a favor del PP i de Ciudadanos, és manipular el concepte de democràcia sota l’excusa justament de la democràcia.

Si el que pretenia el PSOE era deixar de penjar la bandera republicana al balcó de l’ajuntament, només calia dir-ho. No calia donar-li la forma de moció, amb una falsa democràcia per bandera. Vol el PSOE fer memòria? Que comence per recordar quins partits es van negar a condemnar el franquisme. Són, justament, els dos que els donen suport en aquesta ocasió. Jo, m’ho faria mirar.

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

 1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
 2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre Sílvia Urenya

Sílvia Urenya
Sílvia Ureña Reguart, portaveu del grup Municipal Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent

També pot interessar-te

Ara i sempre, una altra manera de fer política

La crisi sanitària, social i econòmica derivada del Coronavirus està revelant moltes coses sobre les …

2 comentaris

 1. Avatar
  Sonia Valls Micó

  Si la democràcia no és fer el que tot el poble vol, que és? Fer allò que vosaltres voleu? No és l’ajuntament la casa de tots els ontinyentins?, has pensat que, pot ser, no tots ens sentim representats per eixa bandera? O inclús que també durant la república hi va haver repressió contra les persones que no defenien eixa postura?

  Avui en dia la bandera republicana no representa al poble espanyol, no és oficial. I si, en lloc de penjar la bandera republicana pengem la bandera del BARÇA? pot ser represente a mes ontinyentins que la republicana.

  S’encaboteu en tornar al passat, una volta darrere l’altra. El passat no s’ha d’oblidar, però i si en compte de perdre el temps mirant al passat i lamentant-se, mirem cap al futur?, un futur en el qual no hi haja “bàndols” un futur en què es lluite per a millorar el nostre poble, el nostre país, la nostra vida

  Personalment, crec que eres tu, Sílvia, la que estàs utilitzant l’excusa de la celebració de l’any Gomis, per tant de fer política, i no democràtica precisament, estàs menyspreant a una part de la ciutadania d’Ontinyent, estàs demostrant que una part de la ciutadania d’Ontinyent, és menys important per a tu pel simple fet de votar al PP o a Ciutadans. És això la democràcia desde el teu punt de vista?

 2. Avatar
  rafael Muñoz Garcia

  Jorge Rodríguez es uno de esos socialistas de nuevo cuño que gobiernan por la derecha cuando tienen mayoría absoluta y engañan a los ciudadanos con trampas de tahúr del Misisipi. Solo cuando necesitan los votos de la izquierda para mantener sus cargos por cierto muy bien renumerados, entonces, solo entonces obligado por la necesidad de los votos hacen políticas de izquierdas. Por cierto,Lo de tahúr del Misisipi se lo dijo Alfonso Guerra (otro espabilado) a Suarez siendo este último presidente del gobierno. Felicitar a Silvia Ureña por su articulo de opinión que comparto al cien por cien.