Des de l’Ajuntament d’Albaida es posa en marxa la Campanya de Promoció, Formació, Educació i Participació Ciutadana en el marc de l’Agenda 2030 a l’àmbit local, es vol que tota la ciutadania, associacions, comerços, empreses, la comunitat educativa i en definitiva tots els agents socials d’Albaida siguen participes i col·laboren.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenibles, coneguts com a ODS, han entrat a formar part de l’agenda d’Albaida i condicionarà cada vegada més les polítiques de l’ajuntament. És un pas necessari, recorda l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Alejandro Quilis, “i molt positiu per a la ciutadania i és en la nostra ciutat on ens poden aplicar les respostes necessàries als reptes globals, el compromís amb les veïnes i els veïns és fonamental perquè els ODS no siguen paper mullat i d’una vegada per totes agafem consciència de la necessitat de transformar el món en una casa conformable per a totes i totes”.
A Albaida s’està treballant als últims anys amb iniciatives relacionades amb el Desenvolupament Sostenible, iniciatives que estan donant bons resultats, però és ara quan cal crear un marc global i divulgatiu de l’Agenda 2030 i dels ODS perquè tota la ciutadania els conega i tinga la convicció que són positius per fer d’Albaida una ciutat per viure i conviure.
Són molts els reptes que existeixen a Albaida per a continuar generant ocupació i sent pròspers sense exercir pressió sobre les persones i la natura. Els reptes i problemes locals es poden vèncer de manera que permeta continuar prosperant i creixent, i al mateix temps aprofitar millor els recursos naturals i reduir la contaminació i la pobresa, a partir dels Objectius de Desenvolupament Sostenible – ODS de l’Agenda 2030.
Però tot açò ha de partir des del coneixement i la formació, i el que és més important, la convicció de la ciutadania, per això són necessaris processos formatius i divulgatius.
La fase de divulgació que s’enceta ara facilitarà la participació i contribuirà a generar aliances a través del treball entre els distints agents i col·lectius socials, en la mesura que totes les activitats són de caràcter participatiu i, a més, es promou el treball en conjunt. Així, en les activitats sobre formació i capacitació, de caràcter pràctic, amb agents dels col·lectius socials i educatius, amb el programa participatiu sobre Agenda 2030 i en el de divulgació, amb diverses activitats de dinamització, tant a l’àmbit digital, com als carrers i places d’Albaida.
Des de les xarxes socials i altres mitjans de comunicació s’informarà de les distintes activitats que hi ha previstes, no obstant això, explica Quilis que “poden començar a interactuar, donar la seua opinió, les seues idees, així com qualsevol inquietud que tingueu al respecte a través de les vies de comunicació que ja estan activades”, com són el correu electrònic: albaida@planagenda2030.org, o les aplicacions de missatgeria WhatsApp i Telegram al 722 89 90 98, la informació serà tractada de manera privada i confidencial, atenent la llei de Protecció de dades.
Per iniciar les activitats de formació i participació per a xiquetes i xiquets, demà 15 de març es realitzarà per a l’alumnat dels centres CEIP Covalta i al CEIP Elías Tormo, un concert del conegut artista Dani Miquel on s’introduiran temes cabdals dels ODS de manera adaptada a les seues edats, perquè la xicalla és el motor per aconseguir tots aquests reptes, al mateix temps que les persones responsables del programa començaran a donar les línies mestres al professorat i establir dinàmiques per a potenciar els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible també des de les aules.
L’espectacle que porta Dani Miquel és “DESFEM”, i busca conscienciar a les criatures de la importància de la cura del Planeta i l’economia circular basant-se en el principi de les quatre «R»: Reduir, Reutilitzar, Reparar i Reciclar