Teatre, cinema, activitats plàstiques, monòlegs, música o poesia formen part de la programació de la Setmana contra la Violència de Gènere organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració de diverses entitats i associacions al voltant de la data del 25 de novembre, Dia internacional contra la Violència de Gènere. Les activitats, organitzades des del consistori a través de la regidoria d’Igualtat i Dona, es plantegen des del punt de vista del foment de la sensibilització, i comprenen tot un seguit d’activitats que es perllonguen durant tres setmanes però que tindran com a data central el 25 de novembre.
La programació era presentada en una roda de premsa on intervenien la regidora d’Igualtat, Paula García, el coordinador de les àrees d’Educació, Esports, Joventut, Igualtat i Cooperació, Óscar Borrell, i la tècnica d’Infodona, Neus Rubio. Paula García explicava que les activitats van començar amb una jornada de creació plàstica el passat dissabte 12 de novembre, on les persones participants van elaborar tot un seguit de obres al voltant d’aquesta temàtica, que seran penjades en la façana de l’Ajuntament vell.
Des d’aquest dimecres dia 16 i fins divendres 18 de novembre s’han reprès els tallers de teatre que es van encetar l’any passat en els centres educatius, al marc d’un projecte de teatres-fòrum “on hem buscat que l’alumnat passe de ser espectador a agent actiu, plantejant solucions per a situacions que no els agraden des de valors com la solidaritat o el respecte”, explicava García. Als tallers participa l’alumnat dels instituts Pou Clar, Estació i Jaume I, així com el col·lectiu de dones víctimes de la violència de gènere i un grup d’alumnes del projecte Trèvol.
Dimarts dia 22 es farà la penjada de les creacions plàstiques del concurs, i del 23 al 27 de novembre, comptant amb la col·laboració del Cine Club Utiye, es faran tres projeccions diàries a les sales de El Teler de la pel·lícula “Elle”, de Paul Verhoeven, a les 18:00, 20:15 i 22:30 hores, en versió doblada.
La jornada central serà la del 25 de novembre, amb activitats que tindran lloc a la nova seu del Consell Local de la Joventut (CLJO), que començaran a les 19:00h amb una adaptació lliure de l’obra “Els monòlegs de la vagina”, titulada “Vagines, vergonyes i altres vivències”, a càrrec d’un col·lectiu feminista de València. A les 20:15 es lliuraran els premis del concurs de creació plàstica i a les 21:00 es tancarà la jornada de sensibilització amb l’actuació del grup “Cafè de Fel”, “que ens portaran un acústic de jazz on es farà lectura de poemes feministes”, avançava Paula García.
La jornada inclourà finalment la lectura d’un manifest a càrrec de diverses associacions locals, a les que Neus Rubio agraïa la seua participació, que destacava com a “molt important” de cara a un treball de sensibilització i prevenció “que es clau per lluitar contra la violència de gènere, un plantejament que ens ha dut a organitzar activitats que pensem que són molt importants en aquest sentit com els teatres-fòrum”, explicava.
El regidor coordinador de l’àrea, Óscar Borrell, felicitava la regidora i la tècnica per la seua tasca “amb una programació que aborda dues vessants que a més ens semblen de gran interès, com són la juvenil i l’educativa”, apuntava. Borrell ha recordat que la lluita contra la violència de gènere “preocupa al Govern d’Ontinyent, i prova d’això és l’augment de les partides per a polítiques d’igualtat que ja vam introduir als pressupostos d’enguany, o les diverses accions en les que participen vàries regidories i que vinguem duent a terme”.
Entre aquestes destaca la posada en marxa d’una mesa intersectorial per coordinar la lluita contra la violència de gènere; activitats culturals com l’exposició fotogràfica “No dóna igual”; activitats educatives com “Petjades d’Igualtat” que forma a l’alumnat de col·legis i instituts; o la formació en defensa personal que la Policia Local ofereix a dones víctimes de la violència de gènere, entre d’altres.